Valentin Maslakov
NOS Sport

Atletiekcoach Rusland weg na dopingschandaal

Met Valentin Maslakov heeft de eerste prominente Russische atletiekcoach het veld moeten ruimen. "Ik denk dat er meer ontslagen zullen volgen", zei de Russische minister van Sport, Vitali Moetko, vrijdag tegen het Russische persbureau R-Sport.

Het aftreden van Maslakov komt kort nadat de IAAF drie olympische kampioenen snelwandelen voorlopig schorste vanwege verdachte bloedwaarden. Ook bij twee andere atleten, de wereldkampioen en vice-wereldkampioen van 2011, zijn verdachte waarden opgemerkt.

Van de zeventien gouden medailles die de Russische snelwandelaars de laatste tien jaar wonnen op Olympische Spelen of WK's zijn er nu zestien gewonnen door een op doping betrapte of van doping verdachte atleet. Maslakov was sinds 2007 de hoofdcoach van de Russische atleten.

"Hij nam het besluit niet alleen"

In december kwam de Duitse zender ARD met een documentaire die aantoonde dat er een dopingcultuur heerst in de Russische sportwereld en met name de atletiek.

De baas van Maslakov, Valentin Balachnitsjev, ligt sinds de documentaire onder vuur. Hij heeft zijn penningmeesterschap bij de IAAF al moeten opgeven, omdat hij onder meer wordt gelinkt aan een betaling van 450.000 euro gedaan door marathonloopster Lilia Sjoboekov om een dopingschorsing te ontlopen.

Balachnitsjev bekleedt nog wel de topfunctie bij de Russische atletiekfederatie. Hij verklaarde het opstappen van Maslakov als volgt: "Hij heeft een eervol besluit genomen om terug te treden. Hij nam het besluit uiteraard niet alleen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl