Freek van der Wart op de eerste dag van de EK shorttrack
NOS Schaatsen

EK shorttrack: alle Nederlanders door op 1.000 meter

De Nederlandse shorttrackers zijn de kwalificaties op de 1.000 meter zonder problemen doorgekomen. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart plaatsten zich eenvoudig voor de kwartfinales.

Knegt maakte opnieuw indruk op het publiek in Dordrecht. Na een rommelige start kwam de Fries via een mooie inhaalmanoeuvre aan de leiding. Die koppositie kwam in de loop van de race geen moment in gevaar.

Ook Van der Wart en Breeuwsma verspilden geen overbodige energie. Beide schaatsers eindigden als tweede in hun heat. De drie Nederlandse schaatsers hebben nu op alle afstanden een startplekje in de kwartfinales veroverd. Deze worden op zondag gereden.

In de strijd om de Europese titel krijgen de Nederlanders de komende, beslissende dagen vooral concurrentie van Viktor An. De Rus liet het publiek in Dordrecht op alle afstanden zijn uitzonderlijke klasse zien.

Ook Nederlandse vrouwen verder

Bij de vrouwen maakte Lara van Ruijven op de openingsdag geen fouten; ze plaatste zich op de 1.000 meter opnieuw probleemloos voor de kwartfinales. Yara van Kerkhof, die eerder op de dag viel op de 1.500 meter en een beetje geluk had op de 500, reed nu overtuigend naar de winst in haar heat.

Voor Suzanne Schulting leek de 1.000 meter op een teleurstelling uit te lopen. In de slotronde lukte het haar net niet om Veronique Pierron te passeren en naar de tweede plek te rijden. Maar de jury zag de Française een overtreding begaan en besloot haar te diskwalificeren. Schulting start zondag dus alsnog in de kwartfinales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl