Binnentuin van de Universiteit Antwerpen
NOS Nieuws

Antwerpen 'Nederlandse' universiteitsstad

België is voor veel Nederlandse jongeren een aantrekkelijk land om te studeren. Dit studiejaar volgen 7600 Nederlanders hoger onderwijs bij onze zuiderburen.

Dat zijn er drie keer zo veel als tien jaar geleden en het aantal zal vrijwel zeker nog verder toenemen nu bij ons de basisbeurs is afgeschaft en studenten moeten gaan lenen.

Vooral in Antwerpen volgen veel Nederlandse jongeren colleges. In deze stad komt 10 procent van de studenten uit Nederland.

Peter de Meyer van de Universiteit van Antwerpen voorziet "capaciteitsproblemen" als het aantal verder toeneemt. "We verwachten nog meer Nederlanders. Een groei met tien- of honderdtallen is geen probleem. Maar als het er meer worden heeft dat organisatorische gevolgen."

België aantrekkelijk studieland

Het is hier leuk wonen voor minder geld.

Nederlandse student in Antwerpen

Niet alleen de studies, ook de huisvesting is in België goedkoper. "Het is hier leuk wonen voor minder geld", zegt een student Communicatie uit het 'Noorden'. Hij noemt ook het collegegeld, dat met 900 euro ruim lager is dan de 1950 euro in Nederland.

Ook andere universiteitssteden in België zien het aantal Nederlandse studenten toenemen, zoals Leuven. Daar komt één op de twintig studenten uit ons land.

Druk

Voor de universiteit in deze stad is er geen reden om Nederlanders anders te behandelen dan studenten uit het eigen land. Dat zou immers discriminatie zijn, zegt vicerector Didier Pollefeyt van de Universiteit van Leuven in de krant De Morgen.

Pollefeyt is niet zonder zorgen: "Een grote instroom kan natuurlijk druk zetten op het Vlaamse financieringsmodel. De overheid zal daar wellicht over moeten spreken met Nederland."

Maandag overlegt minister Bussemaker van Onderwijs met haar Belgische collega.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl