De 32-jarige Marios werd ontslagen nadat hij een klacht had ingediend bij zijn werkgever
NOS Nieuws

'Ik heb nog 18.000 euro salaris te goed'

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

Het leek beter te gaan met de Griekse economie, maar sinds in december duidelijk werd dat er nieuwe verkiezingen aan zaten te komen, is er een terugslag. Winkels zien dat de klanten minder aankopen doen. “De zaken zijn dramatisch verslechterd,” zegt Vasilis Korkidis, de voorzitter van de Griekse vereniging voor het midden- en kleinbedrijf.

Veel ondernemers hadden al grote moeite om hun personeel op tijd salaris te betalen. Korkidis schaamt zich om het te moeten toegeven, maar de betalingsachterstanden worden almaar groter.

Volgens de laatste officiële cijfers wordt één op de vier Grieken met een baan te laat betaald. Het gaat om 850.000 mensen die één tot twaalf maanden moeten wachten op hun loon. Als ze dat al krijgen.

De 32-jarige Marios heeft de hoop bijna opgegeven. Hij werkte acht jaar in een boekhandel in het centrum van Athene. Zo’n vier jaar geleden kreeg hij op een dag zijn salaris niet overgemaakt. Daarna kreeg hij maandelijks de helft voorgeschoten. Dat ging zo een paar maanden achter elkaar door, tot hij nog maar 200 euro kreeg, een kwart van zijn oorspronkelijke salaris.

Hij klaagde wel bij zijn baas, maar werd steeds met een smoes weer aan het werk gezet. Ook andere collega’s durfden het conflict niet hoog op te spelen, uit angst om hun baan te verliezen. Intussen moest Marios voor hulp aankloppen bij zijn ouders. Zijn moeder gaf hem eten mee en soms geld.

Ontslagen

In september was de salarisachterstand opgelopen tot 18.000 euro. Toen hij samen met elf collega’s een formele klacht indiende, werden ze allemaal ontslagen.

“Toen ik geen geld meer kreeg, ging ik natuurlijk op zoek naar een andere baan. Maar dat lukte niet. Dan blijf je gewoon werken in de hoop dat alles weer beter wordt.”

Via een advocaat probeert Marios zijn geld alsnog te krijgen, maar veel hoop heeft hij niet. "Misschien dat ik ooit 60 procent kan krijgen, zegt mijn advocaat, maar ik ben al blij als ik aan het eind van dit jaar een klein deel alsnog ontvang."

Als het lukt, vertrekt hij naar het buitenland. Het liefst naar Schotland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl