Shorttracker Sjinkie Knegt schaatst sterk op de EK in Dordrecht
NOS Schaatsen

Knegt maakt ook indruk op 500 meter

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op de eerste dag van de Europese titelstrijd ook op de 500 meter duidelijk gemaakt tot de belangrijkste titelfavorieten te behoren. De Fries, publiekslieveling in Dordrecht, maakte indruk in de twee races die hij won. Hij plaatste zich eenvoudig voor de kwartfinales van de kortste afstand. Eerder had Knegt ook al imponerend een plaats in de halve finales van de 1.500 meter afgedwongen.

Ondanks de goede races had Knegt na de 500 meter wat te mopperen. Hij moest wennen aan het ijs. "Ik kwam de bochten niet lekker door. Er moet nog wel een klein stapje worden gemaakt, maar na de tweede kwalificatieheat denk ik dat het is opgelost", aldus Knegt.

De Friese favoriet nam geen risico's op de eerste dag. "Ik deed het rustig aan, wilde niet te veel energie verspillen." Knegt was vooral alert op onverwachte acties van de mindere goden op het ijs. "Ze komen van hun lijn af, dus je moet altijd oppassen dat ze geen ijzer in je been zetten."

Van der Wart en Breeuwsma

Ook Freek van der Wart en Daan Breeuwsma plaatsten zich voor de kwartfinales van de 500 meter. Breeuwsma ging zonder problemen mee in de slipstream van de Russische topfavoriet Victor An en werd tweede in zijn heat. Van der Wart eindigde als derde, maar zijn tijd was goed genoeg om toch door te gaan.

Bij de vrouwen plaatsten alle Nederlandse vrouwen zich voor de kwartfinales. Lara van Ruijven reed probleemloos naar de winst in haar heat. Yara van Kerkhof herstelde zich van haar mislukte 1.500 meter (ze kwam in de slotfase ten val) en eindigde haar race nipt als tweede. Suzanne Schulting ging door als een van de tijdsnelsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl