Gezin dode baby begeleid door studenten
Door verslaggever Henrik-Willem Hofs en researchredacteur zorg Ardi Vleugels
Bij het Rotterdamse gezin waar deze week een baby na mishandeling overleed, werd de zorg verleend door studenten. Dat melden bronnen aan de NOS.
De studenten werden begeleid door Bureau Frontlijn, een organisatie van de gemeente die zoekt naar vernieuwende werkmethoden om allerlei vormen van zorg te geven. Derde- en vierdejaars studenten van zorgopleidingen worden ingezet om gezinnen te begeleiden.
Het wijkteam van diezelfde gemeente, met daarin jeugdzorgprofessionals, was niet op de hoogte van problemen in het gezin. Hoe dat kan, is nog onduidelijk.
Gemeente ontkent
Bureau Frontlijn zet de studenten in bij gezinnen die hun weg niet vinden naar de reguliere jeugdzorg. Het is de bedoeling dat ze alleen worden ingezet bij eenvoudige problemen. Waarvoor er in dit geval zorg werd geboden, is niet bekendgemaakt.
Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam laat aan het begin van de avond weten dat er geen studenten werden ingezet bij het gezin. Bureau Frontlijn zou alleen zorgprofessionals hebben gebruikt.
Wie wist wat?
De baby, een jongetje van 10 maanden oud, overleed dinsdagavond in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam aan de gevolgen van mishandeling.
Het Openbaar Ministerie heeft een 25-jarige man aangehouden. Hij is niet de vader van de baby, maar de vriend van de moeder. De andere drie minderjarige kinderen en de moeder krijgen nu hulp.
Dit is een verschrikkelijk verhaal, maar het is nog te vroeg voor conclusies.
Bureau Frontlijn verwijst voor een reactie door naar de gemeente, maar die wil weinig zeggen omdat de zaak nog onderzocht wordt. De gemeente kijkt bij het onderzoek naar het hulpverleningsverleden van het gezin en de inzet van de zorgverlening. “Dit is een verschrikkelijk verhaal, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. We willen weten welke hulpverleners er naast Bureau Frontlijn van de problemen van dit gezin afwisten”, zegt wethouder Jeugdzorg De Jonge.
Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) laat weten dat hij het onderzoek van de gemeente Rotterdam afwacht. Pas daarna komt het ministerie met een reactie.
Verleden
De moeder van de kinderen heeft een verleden van huiselijk geweld in een andere gezinssamenstelling. Dat verleden was bekend bij politie, gemeente en hulpverleners. Maar over kindermishandeling was niets bekend, zeggen het Openbaar Ministerie en Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond.
Bronnen laten aan de NOS weten dat ook de andere kinderen waarschijnlijk mishandeld zijn.
Niet-professionele zorg
Sinds 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Een van de doelen van het nieuwe stelsel is dat de zorg dicht bij de mensen wordt georganiseerd en dat er beter wordt samengewerkt tussen jeugdhulpverleners.
Kinderombudsman Marc Dullaert is begonnen met een onderzoek naar de inzet van vrijwilligers in de jeugdzorg. Hij heeft signalen binnengekregen dat de inzet van vrijwilligers ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Hij wil weten welke criteria er gelden voor vrijwilligers of studenten en of niet-professionals de toegang tot jeugdzorg kunnen belemmeren.
Onafhankelijk onderzoek
SP Rotterdam vindt dat de gemeente niet onafhankelijk genoeg is om zelf onderzoek te doen, omdat die opdrachtgever is van zowel het wijkteam als van Bureau Frontlijn.
De partij wil dat de Inspectie Jeugdzorg het onderzoek doet. Die wacht op zijn beurt het feitenrelaas van betrokken instanties af, voor wordt beslist of nader onderzoek nodig is.
Bij vragen en/of opmerkingen: mail redacteur Ardi Vleugels