Hulpverleners dragen een ebola-dode in Guinee - november 2014
NOS Nieuws

Niet te vroeg juichen over ebola-cijfers

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Voor de tweede week achtereen daalt het aantal ebola-gevallen. Daarbij gaat het om in het laboratorium bevestigde gevallen van ebola. Hoopgevend nieuws, want alle inspanningen om de uitbraak in te dammen lijken effect te hebben.

Maar het is ook verwarrend nieuws waar een paar kanttekeningen bij horen. De WHO registreert sinds maart vorig jaar drie soorten ebola-gevallen: in het laboratorium bevestigde gevallen, vermoedelijke gevallen en verdachte gevallen. Die werden steeds bij elkaar opgeteld en dat was het aantal ebola-gevallen dat de media in de hele wereld meldden. Donderdagavond stond de teller op 21.759 gevallen.

Nu beperkt de WHO zich opeens tot de in het laboratorium bevestigde gevallen en constateert een daling van het aantal nieuwe patiënten. Maar wie net als steeds is gedaan ook de vermoedelijke en verdachte gevallen meetelt, ziet nauwelijks verandering. Sinds 1 januari zijn er in drie weken 1350 gevallen bijgekomen, in de vorige week 425.

Doden

In dezelfde drie weken overleden er 650 ebola-patiënten, van wie 212 in de vorige week. In totaal zijn er intussen 8668 mensen overleden aan ebola.

Bij de cijfers die de WHO donderdag meldde, zaten tachtig nieuwe ebola-gevallen en 42 nieuwe geregistreerde doden. Daarvan waren er respectievelijk tien en elf bevestigd in het laboratorium.

Onzekerheden

Er zijn veel meer onzekerheden over de WHO-cijfers die nopen tot voorzichtigheid met al te optimistische geluiden. Van al die 145 bevestigde nieuwe ebola-gevallen van vorige week, zijn er 117 geregistreerd in Sierra Leone. En van de vermoedelijke ebola-gevallen komen er nog eens honderd uit dat land.

Dat zijn er minder dan de week ervoor, maar de problemen zijn in Sierra Leone nog heel groot, vooral doordat ebola daar met name in stedelijke gebieden heerst.

Moorden

In Guinee is de weerstand van de lokale bevolking tegen hulpverleners veruit het grootst. De afgelopen maanden zijn daar minstens tien hulpverleners in afgelegen gebied vermoord. Waarschijnlijk is dat gebeurd omdat de lokale bevolking dacht dat de hulpverleners ebola naar hun streek zouden brengen.

Daardoor zijn er in Guinee gebieden waarvan eigenlijk niet bekend is of er ebola is en zo ja, hoeveel patiënten en doden er zijn. Op het platteland van Sierra Leone speelt dit in mindere mate ook.

Liberia

In Liberia werd in augustus vorig jaar de noodtoestand afgekondigd door de president. Er waren nauwelijks dokters en verpleegkundigen om de vele patiënten in het land te behandelen.

De VS stuurde hulpgoederen en medisch personeel naar het land en de situatie verbeterde in de maanden die volgden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl