NOS Nieuws

Medicijnen uit de handel om foutief onderzoek

Onderzoeksbedrijf GVK Biosciences heeft fouten gemaakt tijdens medicijnonderzoeken met proefpersonen. Daarom worden dertien geneesmiddelen in Nederland uit de handel gehaald.

De Europese medicijnenautoriteit EMA deed onderzoek naar zo'n duizend medicijnen die zijn getest door het Indiase bedrijf GVK Biosciences. Zo'n 300 producten bleken goed genoeg onderzocht om in de handel te mogen blijven. 700 producten zijn volgens de Europese waakhond niet voldoende getest.

Voor zover bekend is met de medicijnen niets mis, maar is door het slechte onderzoek het vertrouwen geschaad.

Verschillende namen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) neemt het advies van de EMA over. In Nederland gaat het om dertien middelen die in totaal met 39 verschillende verpakkingen in de winkel liggen. Dat komt doordat de producten onder verschillende namen en met verschillende doseringen te koop zijn.

Verschillende antidepressiva, bloeddrukverlagers en antiparkinsonmiddelen worden wel uit de schappen gehaald. Het CBG publiceerde een lijst met alle middelen.

Twee geneesmiddelen tegen epilepsie blijven wel te koop, omdat er weinig alternatieven zijn en overstappen voor patiënten heel ingrijpend is.

Datamanipulatie

Bedrijven waarvan de middelen uit de handel worden genomen, kunnen de komende tijd met aanvullend onderzoek de schorsing ongedaan maken. Als fabrikanten niet in beroep gaan, stopt de levering van de medicijnen over een paar weken.

EMA startte het onderzoek naar GVK Biosciences omdat de Franse en Duitse medicijnenautoriteiten eind vorig jaar datamanipulatie op het spoor kwamen bij het bedrijf. De Fransen denken dat zo'n tien medewerkers in India resultaten vervalsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl