NOS Nieuws

Koenders: verslag MH17 niet naar Kamer

Koenders: verslag MH17 niet naar Kamer

Minister Koenders wil niet ingaan op een verzoek van D66 en het CDA om het verslag van een diplomatieke bijeenkomst in Oekraïne openbaar te maken. De bijeenkomst, waar een Nederlandse diplomaat bij was, vond vlak voor de ramp met de MH17 plaats.

Er werd verteld dat er boven Oekraïne een Oekraïens transportvliegtuig was neergehaald door een Russische raket. Dat vliegtuig vloog op 6 of 7 kilometer hoogte.

Die mededeling had volgens sommigen als waarschuwing kunnen worden opgevat dat het niet veilig was om met een passagiersvliegtuig over Oekraïne te vliegen. De MH17 vloog op zo'n 10 kilometer hoogte.

Precedentwerking

D66 en CDA hadden Koenders gevraagd om het verslag over de bijeenkomst vandaag naar de Kamer te sturen. Zij willen weten of de waarschuwing is opgepikt en overgebracht aan de Nederlandse autoriteiten.

Volgens Koenders heeft de Nederlandse ambassade in Oekraïne een intern verslag aan het ministerie van Buitenlandse Zaken gestuurd en is het niet gebruikelijk om dat te delen. "Dat zou een precedent scheppen en dat is geen goede zaak", zegt Koenders

De minister voegt daaraan toe dat er geen reden is voor achterdocht. Hij wil alle vragen van de Kamer beantwoorden, ook als die inhoudelijk over het verslag gaan. Hij wil het stuk zelf alleen niet delen.

Onderdeel onderzoek

Ook premier Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat dat niet wenselijk is. "Kijk, in zo'n briefing wordt van alles besproken. Daar zit interpretatie in, daar staat mogelijk in wat andere diplomaten hebben gezegd. Als je dat type informatie openbaar gaat maken, maak je het bijna onmogelijk om nog vertrouwelijke briefings te geven."

De premier wijst erop dat het verslag in handen is van alle relevante partijen, waaronder de Onderzoeksraad voor Veiligheid die de ramp met de MH17 onderzoekt. "Het is dus onderdeel van het onderzoek."

Rutte legt uit waarom verslag MH17 niet naar Kamer mag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl