De ijsbaan in Dordrecht waar het kampioenschap wordt gehouden
NOS Nieuws

'Shorttrack is een spectaculaire sport, het is entertainment'

In Dordrecht begint vandaag de EK shorttrack, een sport die de afgelopen jaren in Nederland steeds populairder is geworden. Niet in de minste plaats door de goede prestaties van onze landgenoten. Zo waren er al EK-titels en was er olympisch brons. Ook dit keer zijn er medaillekansen voor Nederland: bij de mannen gaat de strijd tussen Sjinkie Knegt en de Rus Viktor An.

Maar niet alleen de schaatsers zijn verantwoordelijk voor een succesvol kampioenschap; ook achter de schermen wordt hard gewerkt:

Maarten Schuurman, evenementenbureau TIG-Sport:

"We hebben 300 extra lampen opgehangen om er een mooie show van te maken. We hebben allerlei dingen bedacht om het publiek te vermaken. Er zijn presentatoren, speciale lichtshows en natuurlijk gaan we ook muziek draaien. Shorttrack is van zichzelf al een snelle, spectaculaire sport. Het is entertainment, en dat proberen we met speciale effecten te versterken. We hebben een extra tribune langs de baan gebouwd. Zo zijn er in totaal 2500 zitplaatsen en die zijn allemaal uitverkocht. Voor mij kan dit EK nu al niet meer stuk."

Maarten Schuurman: shorttrack is entertainment

Eric van Stokrom, ijsmeester:

"Speciaal voor het EK heb ik een nieuw mes onder de ijsmachine gezet. Sinds vorige week vrijdag ben ik bezig om de baan in topconditie te brengen. Voor shorttrack moet het ijs op een speciale manier geprepareerd zijn. Het ijs wordt erg zwaar belast bij deze sport, daarom moet het wat dikker zijn zodat de schaatsers niet op het beton terechtkomen. Tussen de wedstrijden door moet ik zorgen dat het ijs weer snel gerepareerd wordt. Het wordt een druk weekend, maar ook heel fijn en leuk. Zowel voor de sporters als voor het publiek."

Eric van Stokrom: het wordt een druk weekend

Anja, Andrea, Ruud en Miriam, vrijwilligers van ijssportvereniging Alblasserwaard:

"De slager reageerde enthousiast toen ik vanmorgen het broodbeleg kwam halen", zegt Anja de Groot: "Hij vroeg wanneer het wordt uitgezonden. Zo merk je dat de sport leeft onder de mensen. De bakker was heel blij met het vrijkaartje dat hij van me kreeg."

Maar naast broodjes smeren moet er nog veel meer gebeuren, vertelt Ruud de Groot van de ijssportvereniging: "De scores moeten met de hand worden bijgehouden. Natuurlijk gebeurt dat ook elektronisch, maar er moet altijd een back-up zijn. En blokjes op de baan leggen, dat is echt een vak apart."

Anja, Andrea, Ruud en Miriam: de bakker was heel blij met het vrijkaartje

Cees Juffermans, toernooidirecteur (oud-shorttracker):

"Dit is de eerste keer dat ik er iets voor krijg", grapt Cees Juffermans: "Tot nu toe deed ik al het werk vrijwillig. De sport heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Ik stopte er in 2006 mee; laat dat nou net het jaar zijn waarin de KNSB serieus begon te investeren in shorttrack. Er werden goede trainers aangetrokken, er kwam een trainingscentrum en er ontstond een lange termijnvisie. De laatste jaren heeft die ook geleid tot professionele evenementen die aantrekkelijk zijn voor het publiek. De wedstrijden worden live uitgezonden door de NOS-televisie. Dat zegt toch wel wat. In 2017 vindt het WK shorttrack plaats in Rotterdam. Mijn droom is dat Ahoy' dan ook helemaal uitverkocht is."

Cees Juffermans: de sport heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt

Bekijk hier ​de uitzendtijden van de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl