NOS Voetbal

Ook zaakwaarnemer Raiola wil Blatter uitdagen

  • AFP
    Als zaakwaarnemer van Zlatan Ibrahimovic wordt Raiola in 2010 belaagd door Spaanse pers.
  • ANP
    Mino Raiola praat met Bert van Marwijk tijdens de afscheidswedstrijd van Mark van Bommel.
  • EPA
    Mino Raiola in 2010 met Zlatan Ibrahimovic en directeur Adriano Galliani van AC Milan.

De rij met uitdagers van Sepp Blatter wordt steeds langer. Ook zaakwaarnemer Mino Raiola overweegt zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de FIFA, zo meldt de Volkskrant vrijdagochtend.

Hij behartigt de belangen van sterren als Zlatan Ibrahimovic, Mario Balotelli en Paul Pogba. Aan motivatie voor de strijd ontbreekt het de Nederlandse zaakwaarnemer niet: "Ik word kotsmisselijk als ik eraan denk dat Blatter wordt gekozen."

Raiola bevestigt zijn plannen aan NOS-verslaggever Joep Schreuder, die hem een aantal keren volgde. Schreuder denkt dat de woorden van Raiola meer dan een publiciteitsstunt zijn: "Hij is aan het aftasten. Raiola is in november op bezoek geweest bij Michael van Praag en dat doe je niet voor niets. Hij heeft serieuze intenties, maar weet ook dat het lastig is om de uitkomst van de verkiezingen te veranderen."

De werkwijze van Mino Raiola

Ik wil als een olifant door de porseleinkast, van Noord-Korea naar Zuid-Korea.

Mino Raiola

Raiola beseft dat hij een lange weg te gaan heeft. "Ik wil als een olifant door de porseleinkast, van Noord-Korea naar Zuid-Korea." Voordat hij zich officieel kandidaat kan stellen, moet de zaakwaarnemer gesteund worden door vijf nationale bonden. Raiola heeft naar eigen zeggen al met twintig Europese bonden over zijn plannen gesproken.

"De FIFA is zijn doelstelling kwijtgeraakt", zegt Raiola in de Volkskrant. "De focus ligt op macht en het grote geld, maar de FIFA wordt geleid door amateurs die aan één man verantwoording schuldig zijn: Blatter. En die man hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Dat kan nergens ter wereld. Ja, in Noord-Korea. De FIFA is een soort sekte met een eigen leger, met al die mensen in FIFA-uniform. En die durven hun mening niet te geven, want dan worden ze ontslagen."

Ander geluid

Volgens Joep Schreuder vertegenwoordigt Raiola een ander geluid in het debat rond de FIFA; dat van de spelers: "Er is een toenemende weerzin tegen Sepp Blatter in de voetbalwereld. Raiola komt uit de buik van de voetbalwereld. Hij kent de kleedkamer als geen ander."

De 78-jarige Blatter wil graag een vijfde termijn aan zijn regeerperiode toevoegen. Hij wordt uitgedaagd door de Fransman Jérôme Champagne, Ali bin Al-Hussein uit Jordanië en David Ginola, voormalig topspeler uit Frankrijk. De aanmeldingstermijn voor de verkiezingen voor het leiderschap van de wereldvoetbalbond sluit op 29 januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl