NOS Nieuws

Dreigingsniveau in Mali omhoog

Hennis: dreigingsniveau Mali nu significant

Het dreigingsniveau in en rond de Malinese stad Gao, waar Nederlandse militairen zijn gestationeerd, is toegenomen. Dat zei minister Hennis voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. "Het is ietsje naar boven bijgesteld, van matig naar significant."

Nederlandse militairen hebben deze week onder vuur gelegen van Toeareg-rebellen in het Afrikaanse land. Er zijn Apache-helikopters ingezet om ze te helpen. Een dag later was er een demonstratie tegen de VN-missie. Onlangs werd een bermbom ontdekt in het centrum van de stad.

Hennis zegt dat het onrustig is in Mali, maar dat "de burgers en de blauwhelmen zich veilig weten. Daarom hebben we van de week ingegrepen." Ze zegt dat de inzet van helikopters meestal op zich al genoeg is om onrust te verhelpen.

Springplank

Er doen zo'n 450 Nederlandse militairen mee aan de VN-missie Minusma, die gericht is op het verzamelen en analyseren van informatie.

Volgens de minister is het belangrijk dat de Nederlandse missie doorgaat, omdat Mali "een springplank voor terrorisme" is en het land relatief dichtbij ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl