NOS Nieuws

'In de townships hangt een gespannen sfeer'

In Zuid-Afrika dreigt een golf van geweld tegen immigranten. De afgelopen dagen zijn bij hevige rellen in de township Soweto twee doden gevallen en 121 mensen opgepakt. "Het geweld breidde zich gisteravond als een veenbrand uit over andere krottenwijken", vertelt correspondent Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal.

"In de townships hangt een zeer gespannen sfeer, vooral in Soweto waar de rellen zijn begonnen." De woede van inwoners van Soweto is gericht tegen buitenlandse winkeleigenaren.

Jaloezie

Met name de winkels van Somalische eigenaren zijn volgens Vermeulen doelwit van de plunderaars. "Dat roept pijnlijke herinneringen op aan 2008 toen er bij geweld tegen buitenlanders meer dan zestig doden vielen."

De lont in het kruitvat is de dood van een 14-jarige jongen die betrokken was bij een overval op een winkel. Hij zou zijn doodgeschoten door de Somalische eigenaar. "Daar heeft de wijk ontzettend boos op gereageerd. Er braken rellen uit die zijn uitgemond in plunderingen tegen alles wat buitenlands is."

Inwoners plunderen een winkel in Soweto

Veel inwoners zijn boos omdat ze vinden dat buitenlanders hun baantjes inpikken. "Somaliërs zijn al jaren de meest succesvolle zakenlui in de townships. Dat wekt veel jaloezie op. Dus op het moment dat er iets gebeurt zijn zij vaak het eerste doelwit", zegt Vermeulen.

Ooggetuigen meldden dat de politie nauwelijks ingreep tijdens de plunderingen. "Maar de nationale politiechef zegt zelf van wel. De politie probeert de indruk te wekken dat alles onder controle is en dat het om sporadische plunderingen gaat."

Het is volgens Vermeulen nu vooral een bang wachten op het uitgaan van de scholen. "Dat was gisteren het startsein voor de plunderingen. De verveelde jeugd in de krottenwijken ziet dit toch als een goed tijdverdrijf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl