Hans de Boer
NOS Nieuws

Werkgevers 'behoorlijk positief' over ECB-besluit

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is behoorlijk positief over het besluit van de Europese Centrale Bank om meer dan 1100 miljard euro extra in omloop te brengen. Voorzitter Hans de Boer denkt dat de maatregelen nog niet voldoende zijn, maar hij vindt het beter dan niets.

De ECB koopt tot en met tenminste september 2016 staatsleningen op van banken en financiële instellingen van landen in de eurozone. De ECB hoopt op die manier de Europese economie te stimuleren.

Werkgelegenheid

De Boer ziet verschillende voordelen van ECB-president Draghi's besluit, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De buitenwereld zal zeggen dat de Europese Unie toch nog gezamenlijk op kan treden. De rente gaat verder dalen en de euro zal wat zakken ten opzichte van de dollar. Daardoor zal de export aantrekken en krijgen we meer productie in Europa en in Nederland. Dat betekent meer werkgelegenheid en dat is ontzettend nodig."

De Boer denkt dat de banken werkelijk meer geld gaan uitlenen, zoals voorstanders hopen. Maar, zegt hij, het is vooral belangrijk wat er nu van gemaakt wordt.

Opwaartse spiraal

"De economische groei in Nederland gaat aanwakkeren, de werkgelegenheid gaat stijgen en het tekort gaat lager uitvallen dan verwacht." Daarom is het belangrijk dat de overheid nu in actie komt, zegt hij.

"De overheid moet twee dingen doen: de overheid moet zorgen dat burgers het echt voelen in hun portemonnee, dus zij moeten een stevige lastenverlichting krijgen. En bedrijven moeten zien dat de overheid echt gaat investeren, bijvoorbeeld door het Deltaplan naar voren te halen of door te zorgen dat de woningen in Nederland energieneutraal worden gemaakt. Dan gaan bedrijven investeren, burgers spenderen en dan hebben de banken de ruimte om dat te financieren. Dan komen we in de opwaartse spiraal."

Modieus zwartgallig

"Ik begrijp dat het mode is om wat zwartgallig tegen dit soort zaken aan te kijken. Ik zag gisteravond minister Dijsselbloem en die trok een heel zuinig mondje. Het zou goed zijn als hij iets zou maken van het positieve dat in dit besluit zit. Dat is nu belangrijk."

De politiek reageerde gisteren verdeeld op het besluit. De financiële markten waren positief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl