Salman bin Abdul Aziz al-Saud
NOS Nieuws

Wie is de nieuwe koning van Saudi-Arabië?

Bij de bekendmaking van het overlijden van koning Abdullah van Saudi-Arabië werden meteen zijn opvolger en de nieuwe kroonprins benoemd. De 79-jarige Salman bin Abdul Aziz al-Saud is nu koning. Wie is hij eigenlijk?

Volgens de Saudische wet moet de koning een zoon of een directe afstammeling zijn van de stichter van het koninkrijk, Abdul Aziz al-Saud. Zowel koning Abdullah, als koning Salman en kroonprins Muqrin zijn dat.

Gouverneur

Salman was ongeveer 50 jaar lang de gouverneur van de provincie Riyad. Onder zijn leiding veranderde de hoofdstad van Saudi-Arabië van een kleine stad in de woestijn in een metropool.

Toen de beoogde troonopvolgers, twee volle broers van de overleden koning Abdullah binnen een jaar na elkaar overleden, werd Salman benoemd tot kroonprins en kreeg hij de daarbij behorende functie van minister van Defensie.

De laatste jaren nam hij wegens ziekte van zijn broer ook steeds meer taken van hem over.

Astronaut

Salman staat in Saudi-Arabië bekend om zijn uitgebreide netwerk van contacten binnen de stammen in het land. Verder heeft hij via zijn zoons, veelal succesvolle zakenmannen, veel invloed.

Onder zijn zonen zijn prins Abdulaziz, de plaatsvervangend minister van Olie, prins Faisal, de gouverneur van Medina en prins Sultan, de eerste Arabische astronaut en momenteel hoofd van het ministerie van Toerisme.

Salman wordt beschouwd als conservatief en houdt er traditionele gezichtspunten op na met betrekking tot politieke hervormingen en sociale veranderingen. Ook heeft hij gezondheidsproblemen. Na een hartaanval kan hij zijn linkerarm niet goed meer gebruiken.

Kroonprins Muqrin

De 69-jarige prins Muqrin bin Abdul Aziz al-Saud is benoemd tot kroonprins. Hij heeft bij de veiligheidsdienst gewerkt en was de laatste jaren adviseur van de koning.

De nieuwe koning en kroonprins hebben de belofte van trouw van de leden van de koninklijke familie al ontvangen. Vanavond zullen ze ook de belofte van trouw ontvangen van burgers.

Na het middaggebed is er een gebedsdienst voor de overleden koning in de Imam Turki Bin Abdullah-moskee in Riyad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl