Mario Zorzoli in 2004
NOS Wielrennen

UCI-dokter genoemd in zaak-Leinders

De internationale wielerunie UCI stelt een onderzoek in naar zijn eigen dokter en medisch adviseur Mario Zorzoli. De reden is dat Zorzoli genoemd wordt in het onderzoek naar de voormalige Rabobank-arts Geert Leinders.

Zowel voormalig Rabobank-renner Michael Rasmussen als de Nederlandse Dopingautoriteit wijst naar Zorzoli in een getuigenverklaring.

De Deense renner zegt in 2005 benaderd te zijn door Zorzoli nadat hijzelf een dubieuze dopingtest had ingeleverd. De test zou wijzen op bloedmanipulatie. Daarop werd Rabobank-arts Leinders ingeschakeld om met Zorzoli te praten en werd de affaire vervolgens in de doofpot gestopt. Leinders deelde Rasmussen daarop mee dat de Deen "de meest beschermde renner in de Tour was". Rasmussen eindigde die ronde als zevende en schreef het bergklassement op zijn naam.

Zorzoli zou Leinders bovendien in 2004 of 2005 hebben aangeraden om het verboden hormoon DHEA te gaan gebruiken, omdat "alle andere teams het ook doen", zo getuigt Rasmussen.

Naast Rasmussen legde ook de Nederlandse Dopingautoriteit een belastende verklaring af aan het Amerikaans sporttribunaal AAA, de instantie die informatie verzamelde van de Amerikaanse, Deense en Nederlandse antidopinginstanties.

"Zorzoli bevestigde dat als een bloedtest verdachte waarden vertoonde, de UCI in contact trad met een Rabobank-arts, Leinders of een andere, om de mogelijke oorzaak van die verdachte test te achterhalen", luidt de verklaring van een medewerker van de Dopingautoriteit. "Dit zou de UCI doen zodat de renners en de staf het idee zouden hebben dat de UCI er bovenop zat en dat ze moesten oppassen met doping." De uitspraak bewijst dat de UCI op de hoogte was van de positieve dopingcontroles.

Lopende het onderzoek, zal Zorzoli niet meer betrokken worden bij anti-dopingzaken.

UCI-woordvoerder

De UCI stelt donderdag op de hoogte te zijn van de belastende verklaringen aan het adres van Zorzoli. "De UCI weet dat er aantijgingen zijn gedaan tegen UCI-dokter en wetenschappelijk adviseur Mario Zorzoli. De UCI verwacht het hele dossier te ontvangen om de precieze aantijgingen in te kunnen zien. Lopende het onderzoek zal dokter Zorzoli niet meer betrokken zijn bij anti-dopingzaken", aldus de verklaring.

Leinders werd donderdag levenslang geschorst vanwege het bezit van doping, de handel erin en het verstrekken van doping aan wielrenners. Al die feiten dateren uit zijn Rabobank-periode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl