"Welkom in de Beurs van Verhalen"
NOS Sport

Matchfixing, een lastig probleem

Matchfixing kan alleen bestreden worden als de betrokken partijen beter samenwerken. Dat is de conclusie na een dag praten over matchfixing tijdens het congres The ball is out? Or? in Amsterdam.

In de beurs van Berlage discussieerden zo´n zestig matchfixingdeskundigen uit diverse Europese landen over de stand van zaken rondom deze manier van manipulatie. Dat matchfixing in de sport een probleem is, daar zijn de meeste landen en sportbonden inmiddels wel van doordrongen. Maar het aanpakken van het fenomeen is een zaak van lange adem.

Half september presenteerde de Raad van Europa de Conventie tegen matchfixing. Het doel is een betere uitwisseling van Europese informatie. Zeventien landen, waaronder Nederland, hebben het verdrag tot nu toe ondertekend.

En de voetbalbond UEFA heeft het initiatief bij monde van Michael van Praag omarmd. "We hopen dat alle partijen er alles aan zullen doen om zo snel mogelijk met concrete maatregelen te komen. De UEFA is klaar om zijn rol te spelen", zei Van Praag, lid van het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond, in september.

De sport is in gevaar. We moeten informatie verzamelen, anders winnen we het niet van de criminaliteit.

Conclusie Europese loterijen

De wil om samen te werken is aanwezig, zeggen de deskundigen, maar ieder land kent zijn eigen wetgeving. Een onderzoek van het Deense Oxford Research laat zien dat landen informatie over verdachte wedpatronen verschillend uitwisselen.

Dáár ligt volgens de directeur van de Europese loterijen Friedrich Stickler het probleem. “De sport is in gevaar. Er zijn veel initiatieven om matchfixing te bestrijden, maar we moeten alle informatie bij elkaar brengen. Anders winnen we het niet van de criminele organisaties.“

Volgens Gerke Berenschot van Transparancy International Nederland is het inderdaad een probleem dat informatie zeer versnipperd is. “Als gevolg daarvan zie je dat de matchfixingzaken die wel naar buiten komen, vaak het gevolg zijn van andere onderzoeken naar bijvoorbeeld drugs- of mensenhandel. Matchfixingzaken zijn zeer complex en moeilijk te onderzoeken. We missen nog veel betrouwbare data als het om dit probleem gaat.”

Meer aandacht voor matchfixing

Volgens Sportradar, een groot onderzoeksbureau naar gokken, gaat het langzaam wel beter. “We monitoren 65.000 wedstrijden per jaar, in negen sporten, 200 competities. We geven vermoedens van matchfixing door. We merken dat de politie en sportbonden actiever worden. In 2014 zijn 97 mensen gearresteerd en zijn er 18 veroordelingen gekomen na zaken die wij gemeld hebben aan de betreffende sportbonden en autoriteiten."

Ook in Hongarije merken ze dat het lastig is om matchfixing aan te pakken. De nationale voetbalcompetitie is opgeschrikt door diverse schandalen maar aanpakken is moeilijk zegt een Hongaarse topambtenaar. “We moeten het internationaal aanpakken. We werken ook aan strengere wetgeving maar het is een lastig probleem. We krijgen bijvoorbeeld signalen binnen over een Aziaat die wedstrijden zou beïnvloeden. De signalen zijn er wel, maar bewijzen dat er sprake is van beïnvloeding is erg moeilijk. Doet deze man echt iets of zijn het alleen verhalen? We moeten samenwerken, niet alleen met andere landen in Europa maar ook met de Aziaten.“

Bedragen tot 1.000 miljard euro

Dat het grootste deel van de gokstromen via Azië loopt, daar zijn de deskundigen het wel over eens. Zowel legaal als illegaal. Tachtig procent van het gokken gaat via illegale wedkantoren, zo blijkt uit onderzoek. Bedragen tot 1.000 miljard euro worden genoemd. In Azië hoef je je niet te identificeren als gokker. Daardoor is het volgens de deskundigen makkelijker om misbruik te maken van het systeem. In Europa werken aanbieders van de weddenschappen, sportbonden en de autoriteiten samen. De uitwisseling met Azië is er wel maar daar is volgens de Europese beleidsmakers nog een wereld te winnen.

Jeff Reymond van de belangenorganisatie voor sporters EU Athletes waarschuwde om alleen sporters de schuld te geven. “Sporters voeren de matchfixing uit, maar zijn niet alleen schuldig. In Frankrijk speelt er nu een zaak waarbij niet de sporters de spil waren, maar juist de voorzitter van een club die wilde dat ze verloren. Voorlichting is belangrijk en zorgen dat de sporters niet in de positie komen dat matchfixing aantrekkelijk voor ze is. Op tijd het salaris betalen bijvoorbeeld.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl