Het Rijk verkoopt de Duitse bunker in Den Haag voor 350.00 euro
NOS Nieuws

Vastgoed Rijk levert miljoenen op

Het Rijk heeft vorig jaar 125 miljoen euro verdiend met de verkoop van overtollig vastgoed. Het gaat om gevangenissen, een Duitse bunker, een jachthaven, enkele woonhuizen, kantongerechten en een kledingmagazijn van de politie.

In totaal gaat het om 300.000 vierkante meter vloeroppervlakte. De verkochte panden hebben allemaal een herbestemming gekregen. In de gevangenissen van Rotterdam (4,45 miljoen euro) en Den Bosch (2,2 miljoen euro) komen woningen en werkruimtes.

In de gevangenis van Hoorn (675.000 euro) krijgen binnenkort dak- en thuislozen een warm onderkomen. In Den Helder komt in de justitiële inrichting (2,7 miljoen) een opvang voor asielzoekers en de inrichting De Vliet in Breda (1,6 miljoen euro) is het nieuwe onderkomen van verslaafde daklozen.

Symbolisch bedrag

De Duitse bunker in Den Haag (350.000) wordt een datacenter van een bedrijf en het kledingmagazijn van de politie is verkocht als bedrijfsruimte. De gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden, een monumentaal pand, is voor het symbolische bedrag van 1 euro verkocht. Maar de nieuwe investeerder zal zeker veel geld kwijt zijn met de renovatie van het oude pand.

Schelpen

Behalve de verkoop van vastgoed heeft het Rijk nog geld verdiend met de verkoop van zand, grind en schelpen (15,6 miljoen euro), het verhuren van tankstations langs de snelweg (7,1 miljoen euro), en het verhuren en verpachten van grond (88,8 miljoen euro). Op de verhuurde grond worden windmolens geplaatst en vakantiehuisjes gebouwd.

Hoeveel de verkoop van de jachthaven heeft opgeleverd, staat in het overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  • Min. van BZK
    Gevangenis Noordsingel in Rotterdam (4.450.000 euro)
  • Min. van BZK
    Gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden (1 euro)
  • Min. van BZK
    Gevangenis in Hoorn (675.000 euro)
  • Business Art Service
    Justitiële inrichting Doggershoek in Den Helder (2.700.000 euro)
  • Min. van BZK
    Spinhuiswal justitieel complex in Den Bosch (2.155.000 euro)
  • Min. van BZK
    Penitentiaire inrichting De Vliet in Breda (1.602.000 euro)
  • Min. van BZK
    RIVM-terrein met gebouwen in Bilthoven (48.319.268 euro)
  • Min. van BZK
    Kantongerecht Beetsterzwaag (310.000 euro)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl