NOS Nieuws

Tweede Kamer: ECB-besluit biedt perspectieven

Reacties Tweede Kamer op ECB-besluit

Coalitiepartijen VVD en PvdA in de Tweede Kamer zeggen inhoudelijk weinig over het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om staatsleningen op te kopen en 1140 miljard euro extra beschikbaar te stellen. Maar zij zien wel perspectieven voor de economie.

PvdA-Kamerlid Nijboer: "Politici moeten geen uitspraken doen over onafhankelijke monetaire autoriteiten." Zo denkt ook VVD-Kamerlid Harbers erover. "Maar wij horen wel bij het kamp dat sceptisch is over of dit wel de oplossing is voor de problemen."

Beide partijen vinden dat de ECB zich aan het mandaat heeft gehouden en zijn boekje dus niet te buiten is gegaan.

Meer koopkracht

De PvdA vindt dat door het extra geld van de ECB banken nu wel bereid moeten zijn meer leningen te verstrekken aan bedrijven, zodat die meer kunnen investeren in hun toekomst. "En in het verhogen van de lonen, zodat er voor iedereen meer koopkracht ontstaat", zegt Nijboer.

Over de afspraak van de ECB dat landen als Nederland niet het risico hoeven dragen van staatsleningen van bijvoorbeeld Griekenland en Italië zegt VVD-Kamerlid Harbers: "Het is goed dat dat niet op de schouders van de Nederlandse belastingbetalers terechtkomt."

D66 doet ook geen inhoudelijke uitspraak over het besluit. "Maar ik hoop niet dat het een signaal is voor bepaalde landen om niet economisch te hervormen en achterover te gaan leunen", zegt D66-Kamerlid Koolmees.

CDA wil debat

Fractievoorzitter van het CDA Buma noemt het besluit onverantwoordelijk en slecht en wil snel een debat met premier Rutte en minister Dijsselbloem over het besluit. "Dit is het klassieke openzetten van de geldkraan en dat is uiteindelijk slecht voor Nederland en voor de euro. Dit is het oude Middellandse Zeebeleid: geld uitgeven dat er niet is, terwijl wij vinden dat je moet hervormen, concurrerend moet zijn en zuinig,'' aldus Buma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl