Krijgen we meer of minder geld in de portemonnee?
NOS Nieuws

Wat betekent het ECB-besluit voor mij?

De miljarden die de ECB in de economie pompt komen niet direct bij ons terecht. Maar toch kunnen ze invloed hebben op de rente die we betalen op hypotheken, de waarde van ons pensioen en de rente die we krijgen op ons spaargeld.

De ECB zegt toe staatsleningen en particuliere leningen op te kopen. Het hangt vervolgens van de banken en financiële instellingen af wat we daarvan merken. De hoop is dat zij geld doorsluizen naar bedrijven en particulieren, door makkelijker en goedkoper geld uit te lenen.

Leningen en hypotheken

De rente staat al laag en de rente voor staatsschulden daalde direct na de aankondiging van de ECB.

Ook de rente voor andere leningen kan verder dalen als banken besluiten met het vrijgekomen geld meer leningen uit te zetten. Daar kunnen particulieren en bedrijven die leningen afsluiten van profiteren. Maar het is niet zeker dat dat gebeurt en het kan ook nog even duren.

Spaargeld

Als de rentes, die rond de 1 procent zitten, verder dalen wordt sparen nog minder aantrekkelijk. Dat wil de ECB ook, want de bedoeling is dat mensen meer uit gaan geven.

Wisselkoersen

De euro wordt door de maatregelen minder waard vergeleken met andere munten. Dat effect is vandaag al terug te zien in de koers. Dat is voordelig voor export, maar import wordt duurder. Het wordt dus ook duurder om op vakantie te gaan in een land met een andere munt, zoals de Verenigde Staten.

Beleggingen

De verwachting is dat net als in Amerika waar de geldpersen al veel eerder aangingen veel geld stroomt naar de aandelenbeurzen. Het idee is dat beleggers hun geld uit de staatsobligaties halen en in andere zaken investeren, omdat beleggen in obligaties minder oplevert.

Beleggers hopen ook dat de maatregelen goed zijn voor de economie en dus zetten ze meer in op aandelen van bedrijven. De koersen kunnen dus extra stijgen. Maar critici waarschuwen dat hierbij ook zeepbellen in die koersen kunnen ontstaan.

Pensioenen

Harmen Geers, van vermogensbeheerder APG: "Het is nu nog niet te zeggen wat de gevolgen zijn voor pensioenfondsen. Op termijn moet blijken of er structurele veranderingen zijn opgetreden. Er zijn positieve en negatieve aspecten waar pensioenfondsen mee te maken krijgen.

De fondsen kunnen last krijgen van een lagere rente; de rekenrente wordt dan ook lager en dat is negatief voor de dekkingsgraad. Maar als ze veel buiten de eurozone belegd hebben, kunnen ze juist weer profiteren van een zwakke euro. Dat geldt ook voor koersstijgingen waardoor hun beleggingen meer waard worden. En de pensioenfondsen profiteren ook als de economie door de maatregelen groeit. Hoe dat allemaal uitpakt is nu gewoon nog niet te zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl