Levi Leipheimer
NOS Wielrennen

'Er werd bloed van familieleden gebruikt'

Oud-ploegarts van de Rabobank-ploeg Geert Leinders had als hoofd van het medisch team zoveel verantwoordelijkheid, dat een levenslange schorsing gerechtvaardigd is. Dat zegt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit. De schorsing voor Leinders werd opgelegd door een Amerikaans sporttribunaal AAA.

De Nederlandse Dopingautoriteit werkte mee aan het samenstellen van het onderzoeksdossier naar Leinders. Samen met de antidopingbureaus in Denemarken en de Verenigde Staten werden de bewijzen tegen Leinders verzameld. Er werden zes getuigen gehoord. "Voornamelijk Rabobank-renners", aldus Ram.

Een aantal maal werd gebruik gemaakt van bloed van familieleden. (...) Het gaat om Leipheimer, Rasmussen en Boogerd.

Herman Ram, directeur Dopingautoriteit

Niet alleen renners legden een verklaring af. "Ook anderen die in de wielrensport actief waren in die periode. Rasmussen is de belangrijkste. Anderen hebben bij ons anoniem verklaard."

Ram vervolgt met een opvallend voorbeeld. "Veel van de informatie was al bekend. Er is ook een boek geschreven over de affaire. Wat mij opviel: een aantal maal wordt er gebruik gemaakt van bloed van familieleden. Door een aantal renners is dat verklaard. Dat is vrij uniek, ik ken geen andere wielerploeg waar dat gebeurde. Het gaat om Leipheimer, Rasmussen en Boogerd."

Boogerd, die in maart 2013 dopinggebruik opbiechtte, ontkent bloed te hebben gebruikt van familieleden.

Archief: oud-renners Rabobank over Leinders
"Er werd bloed van familieleden gebruikt"

Op de vraag waarom dit nu naar buiten komt en waarom het nu tegen Leinders wordt gebruikt, zegt Ram: "Het is vooral een voortvloeisel van een breder onderzoek naar wielrennen waaraan we allemaal onze bijdrage hebben geleverd. Door het bundelen van alle informatie is het totale dossier opgebouwd."

Volgens Ram heeft Leinders een hele reeks overtredingen begaan. Het gaat onder meer over dopinghandel in en het toedienen van doping bij renners. Maar ook met het helpen bij het gebruik en het verbergen van het gebruik van verboden middelen.

Ram zegt dat het lopende onderzoek naar dopinggebruik in de wielersport nog steeds gaande is. "De kans dat er nog nieuwe zaken komen, is zeker aanwezig." Bij het onderzoek ligt de focus volgens Ram niet alleen op de Rabobank-ploeg, maar op het hele internationale wielrennen.

Hele interview Herman Ram over zaak-Leinders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl