Voormalig Rabobank-ploegarts Geert Leinders
NOS Wielrennen

'Rasmussen was kroongetuige in zaak-Leinders'

Levi Leipheimer leidde in 2012 de val in van Geert Leinders door diens naam te noemen in het USADA-rapport waarmee Lance Armstrong werd ontmaskerd, maar volgens NOS-commentator Gio Lippens heeft Michael Rasmussen een grotere rol gespeeld in de levenslange schorsing van de oud-ploegarts van Rabobank.

"Hij is de kroongetuige in deze zaak. Hij heeft veel belastend materiaal aangedragen", stelt Lippens over de Deense oud-renner van Rabobank. "Het was al aangekondigd dat de Deense en Nederlandse dopingautoriteit de koppen bij elkaar zouden steken en dat was ook niet meer dan logisch."

Leinders is geschorst door het Amerikaanse sporttribunaal AAA. De Nederlandse, Deense én Amerikaanse dopingautoriteit leverden het belastende materiaal. "Het USADA deed ook mee en dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de verklaringen van de Amerikaan Leipheimer."

Net als bij Armstrong

Leinders' schorsing heeft niet alleen betrekking tot het wielrennen, maar voor de sport in zijn totaliteit. "Het is net als met Armstrong", zegt Lippens. "Ze kijken naar het belang van de sport in het algemeen. Als Leinders in een andere sport gewoon kan doorwerken, schieten ze ernaast."

"Het wordt Leinders vooral kwalijk genomen dat hij zich als medisch eindverantwoordelijke willens en wetens heeft beziggehouden met dopingzaken en zijn renners daar aan blootstelde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl