De Afrikaanse Unie is sinds 2007 actief in Somalië
NOS Nieuws

Autobom ontploft bij hotel in Mogadishu

In de Somalische hoofdstad Mogadishu is een autobom ontploft bij een hotel waar een Turkse delegatie een vergadering had. Niemand van de delegatie raakte bij de aanslag gewond. Mogelijk zijn er wel twee politieagenten gedood, maar dat is nog niet bevestigd.

Het hotel ligt in een zwaarbeveiligde zone in de buurt van het presidentieel paleis. De delegatie was bijeen voor de voorbereiding van het bezoek van de Turkse president Erdogan, die morgen naar de Somalische hoofdstad komt.

Al-Shabaab

De islamitische terreurgroep al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Volgens een woordvoerder zijn er verscheidene politieagenten door de autobom omgekomen. Over het bezoek van Erdogan werd met geen woord gerept.

De Turkse premier Davutoglu laat onderzoeken of de Turkse delegatie het doel van de aanslag was. Hij zegt dat het bezoek van Erdogan van morgen gewoon doorgaat.

Het is het tweede bezoek van Erdogan aan het land. In 2011 was hij er voor het eerst, toen als premier. Sindsdien steunt Turkije de Somalische regering bij het bouwen van wegen, scholen en ziekenhuizen. Ook helpen Turkse bedrijven bij het renoveren van de haven en het vliegveld van Mogadishu.

De strijders van al-Shabaab voeren geregeld aanvallen uit in Somalië. De organisatie wil in het land de sharia invoeren. Het Somalische leger krijgt bij de strijd tegen de terreurgroep militaire steun van militairen van de Afrikaanse Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl