NOS Nieuws

China beperkt omwegen naar het vrije internet

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Het wordt steeds moeilijker om vanuit China online diensten als Facebook, Twitter en Gmail te bereiken. Zulke sites worden al lange tijd geblokkeerd door de Chinese firewall, maar via een omweg waren de diensten alsnog bereikbaar. Nu lijkt China ook deze omwegen aan te pakken.

Wie vanuit China het vrije internet op wil, kan gebruik maken van een zogeheten VPN (Virtual Private Network). Dat is een soort beveiligde tunnel, met aan de ene kant de gebruiker in China en aan de andere kant een server in het Westen, die namens de gebruiker de website ophaalt en doorstuurt. Op die manier kunnen Chinezen de beperkingen van de regering omzeilen.

Bedrijven en journalisten

Er zijn bedrijven die zulke VPN-diensten aanbieden, maar China probeert die nu te dwarsbomen. Klanten van tenminste één VPN-aanbieder hebben het bericht gekregen dat ze problemen ondervinden door "toegenomen censuur in China".

De aanpak van VPN's is onder meer een probleem voor internationale bedrijven en journalisten die vanuit China opereren. Dankzij VPN's kunnen zij redelijk vrij communiceren op sociale media en via e-maildiensten als Gmail en Outlook, maar dat wordt nu dus lastiger.

Minder buitenlandse series

Gisteren werd bekend dat een aantal Amerikaanse tv-series zijn verdwenen van Chinese streamingdiensten, vergelijkbaar met Netflix. Onder meer Empire en Agent Carter zouden niet langer verkrijgbaar zijn.

Dat is het gevolg van strengere regels. Sinds dit jaar mogen streamingdiensten een beperkt aantal buitenlandse producties tonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl