Auschwitz ligt in het huidige Polen
NOS Nieuws

Moskou woest over 'Auschwitz-leugen'

Vijf dagen voor de grote Auschwitz-herdenking is tussen Polen en Rusland een diplomatieke rel uitgebroken over de bevrijding van het kamp. Aanleiding is een uitspraak van de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Schetyna. Die zei gisteren in een radio-interview dat Auschwitz is bevrijd door Oekraïense soldaten.

Moskou neemt de uitspraak hoog op vanwege het enorme aantal gesneuvelde Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken haalt daarom hard uit naar Schetyna.

"Het is moeilijk voor te stellen dat een functionaris van het niveau van Schetyna daar niets vanaf weet", schrijft Moskou in een verklaring. "Het is algemeen bekend dat Auschwitz door het Rode Leger is bevrijd." Het ministerie benadrukt dat het Rode Leger bestond uit soldaten van allerlei etnische groepen.

Grzegorz Schetyna deed de uitspraak in een radio-interview

Men moet ophouden om de geschiedenis zo te bespotten.

Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken

De legereenheid die Auschwitz bevrijdde heette 'Eerste Oekraïense Front'. Het leger kreeg die naam omdat het eerst Oekraïne had bevrijd en daarna oprukte naar Auschwitz. Om duidelijk te maken dat het leger verder niets met Oekraïne te maken heeft, meldt het ministerie nog dat de eenheid aanvankelijk 'Briansk Front' heette en tot 1943 de naam 'Voronezj Front' had.

Moskou spreekt in de verklaring van "anti-Russische hysterie" van Schetyna. "Men moet ophouden om de geschiedenis zo te bespotten en oneerbiedig te doen over degenen die hun leven hebben gelaten voor de bevrijding van Europa."

70 jaar

Dinsdag is het 70 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. In het complex, dat bestond uit verschillende concentratie- en vernietigingskampen, kwamen naar schatting meer dan een miljoen mensen om het leven door vergassing, ziektes of uitputting of bij executies.

De bevrijding wordt herdacht in aanwezigheid van talloze hoogwaardigheidsbekleders. Namens Nederland gaat koning Willem-Alexander naar Polen. President Poetin van Rusland komt niet; hij stuurt waarschijnlijk wel zijn stafchef.

Auschwitz: de systematische vernietiging van Joden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl