Geert Leinders wordt belaagd door journalisten
NOS Wielrennen

Oud-ploegarts Rabobank voor het leven geschorst

De Belg Geert Leinders, oud-ploegarts en directielid van de Rabobankploeg, is door het Amerikaanse sporttribunaal AAA voor het leven geschorst vanwege het bezit van doping, de handel erin en het verstrekken ervan aan wielrenners.

De schorsing, voor alle sportgerelateerde activiteiten, werd wereldkundig gemaakt door de dopingautoriteiten van de Verenigde Staten, Nederland en Denemarken samen. Die instanties bundelden alle bewijzen, onderzoeken en getuigenissen, onder meer van oud-Raborenners als Levi Leipheimer en Michael Rasmussen.

Sky was ook even werkgever van Leinders, maar stuurde de Belg in 2012 weg toen hij vanwege dopingzaken onder vuur kwam te liggen nadat Leipheimer zijn naam had genoemd bij een onderzoek van het USADA.

Verboden middelen

Uit dat onderzoek, waarin is gesproken met getuigen en experts en verschillende documenten boven tafel zijn gekomen, is volgens de instanties vast komen te staan dat Leinders verboden middelen in bezit had, verhandelde en toediende aan atleten, zonder dat er van een medische noodzaak sprake was. Het gaat onder meer om epo, bloedtransfusies, testosteron en corticosteroïden.

De straf valt zo hoog uit omdat Leinders volgens de verklaring "als belangrijkste ploegarts en lid van de directie van de wielerploeg van de Rabobank, een hogere positie van vertrouwen en verantwoordelijkheid had dan ander ondersteunend personeel als trainers, coaches en ploegartsen die al gestraft zijn voor hun betrokkenheid bij dopingzaken".

Machtsmisbruik

"Het is schokkend dat een teamdokter en bestuurslid zijn positie misbruikt voor dit soort gevaarlijke activiteiten", verklaart Travis Tygart, directeur van het Amerikaanse antidopingautoriteit USADA.

"Deze zaak bewijst ook dat onafhankelijke antidopingorganisaties iedereen die de regels overtreedt voor het belang van hun eigen team, kan schorsen. Dit is de enige manier om de sport op te schonen voor de huidige en toekomstige generatie wielrenners."

Lone Hansen, directeur van de Deense antidopingautoriteit ADD zegt dat ooggetuigenverslagen een belangrijke rol kunnen spelen in het onderzoek, zoals in deze zaak de verklaringen van onder andere Michael Rasmussen.

Rasmussen werd tijdens de Tour van 2007 uit de wedstrijd gehaald door de leiding van de Rabobankploeg. Hij zou gelogen hebben over zijn verblijfplaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl