Yara van Kerkhof donderdag bij de presentatie in Dordrecht
NOS Sport

'Pitbull' Van Kerkhof mikt al op medailles

Terwijl ze herstelde van een rugblessure, dacht shorttrackster Yara van Kerkhof maar één ding: ik moet en zal de EK halen. Het werd krap, maar in Dordrecht is de van oorsprong Zoetermeerse er vanaf vrijdag bij.

De pitbull, zoals bondscoach Jeroen Otter haar omschrijft, reed een kleine drie weken geleden haar eerste wedstrijd en kreeg pas vorige week zekerheid over individuele deelname. "En nu wil ik één of twee medailles winnen. Je moet je durven uitspreken."

Vorig jaar was ze nog het jonkie van de groep in Sotsji, waar de 24-jarige Van Kerkhof op de 1.000 meter tot de halve finale reikte, maar met de aflossingsploeg tegen een diskwalificatie opliep toen haar zus Sanne de val van een Italiaanse schaatsster kreeg aangerekend.

Agressieve aanvalster

De ontgoocheling was groot bij de Nederlandse vrouwen, die vier jaar op rij de Europese titel op het groepsonderdeel hadden veroverd. Sanne van Kerkhof stopte, Jorien ter Mors viel al vroeg in het seizoen af door overtraindheid. Bondscoach Otter richtte zijn hoop vooral op Yara van Kerkhof, de agressieve aanvalster.

"Aan het einde van de zomer stond Yara er buitengewoon sterk voor. Ik zei: jij staat straks in Dordrecht op het podium. Jammer dat die blessure er tussendoor kwam."

Ik heb niet het idee dat ik een achterstand heb.

Yara van Kerkhof na haar rugklachten

Rugklachten

Van Kerkhof kreeg rugklachten, steeds heviger. Het bleek om een scheurtje in een tussenwervelschijf te gaan. "Ik moest rust nemen. Kon alleen nog wandelen en op een stadsfiets rondrijden. Dat voelde voor mij als topsporter als niks doen", herinnert ze zich balend.

Bij de NK keerde ze terug met de vierde plaats. "Het ging, maar ik werd afhankelijk van de selectiecommissie. Ik moest hopen dat ik de afgelopen jaren voldoende krediet had opgebouwd en dat er vertrouwen was dat ik nog zou groeien in de drie weken tot de EK."

Ambities

De opluchting was groot toen ze vorige week hoorde dat ze samen met Nederlands kampioene Lara van Ruijven en de 17-jarige Suzanne Schulting mag uitkomen in Dordrecht. "Een EK in eigen land, beter kan toch niet."

Haar ambities stoelt Van Kerkhof op de twee Europese finales die ze vorig jaar in Dresden reed. "En op de rondetijden die ik nu rijd. Ik heb niet het idee dat ik een achterstand heb."

Otter is voorzichtiger: "Ik denk dat dit toernooi net een paar weken te vroeg komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl