Door goede voedingsprogramma's komen dikke dieren in Nederlandse dierentuinen zoals Diergaarde Blijdorp nauwelijks voor

'Goed letten op voeding voor dierentuindieren'

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

"Volgens mij is dit voor de rendieren", zegt Tjalling Huisman terwijl hij aan een handje bruingrijze pulp ruikt. "Dit is bietenpulp. In het wild eten dieren dit natuurlijk niet, maar qua samenstelling komt het er wel heel dicht in de buurt."

Huisman is diervoedingsdeskundige, verbonden aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. "Dit is een aardige vertaling van het natuurlijke dieet van bosrendieren. Een dieet met bietenpulp en zemelen vormt een goed alternatief voor wat er in de natuur te vinden is."

In de centrale keuken van Burgers' Zoo liggen voor alle dieren speciale menu's klaar. Zo krijgen de brillangoeren (een soort aap) vandaag onder meer 1250 gram brokken, twaalf tomaten, anderhalve courgette, bonen, rode bieten en driekwart knolselderij. Walnoten maken het ontbijt compleet.

Tjalling Huisman met bietenpulp

Congres

Vandaag begint in Burgers' Zoo in Arnhem een driedaags congres over diervoeding in dierentuinen. Huisman is een van de organisatoren. Volgens hem is er geen enkele diersoort waarbij overgewicht in gevangenschap niet voorkomt. Met hartfalen, artritis en mogelijk onvruchtbaarheid tot gevolg. Overigens komt obesitas in Nederlandse dierentuinen niet meer voor. Het zijn vooral de dierentuinen aan de randen van Europa die met het probleem kampen.

Betere kennis over voeding voor dieren kan daarbij helpen, zegt Huisman. "Het is een echt specialisme geworden. Als je dieren houdt, ben je verplicht om het zo goed en zorgvuldig mogelijk te doen. Er komen telkens nieuwe wetenschappelijke inzichten over diervoeding. We zijn constant aan het werk om die inzichten te vertalen in goede diëten."

Fruit

Het schijnt dat er in een Nederlandse dierentuin een bosantilope rondloopt met een neiging tot zwaarlijvigheid, horen we. "Ik ken het beste beest niet", zegt curator Kim van de Put van Burgers' Zoo, "maar zwaarlijvigheid is zeker iets waar je op moet letten. Het is niet zo dat dit in Nederlandse dierentuinen een groot probleem is, maar het komt elders in Europa wel degelijk voor. Vroeger werd er voornamelijk voer gegeven dat de dieren lekker vonden. Zoals veel fruit voor de apen. Maar het Nederlandse consumentenfruit bevat heel veel suiker en dat is ook voor dieren helemaal niet gezond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl