Fernando Gaviria
NOS Wielrennen

'Je ziet ze naar Gaviria kijken, wie is die vogel?'

Uit het niets twee keer op rij Mark Cavendish verslaan in de sprint en daar ook de complimenten voor krijgen van de Britse topsprinter, dan kun je wat. Fernando Gaviria, een 20-jarige Colombiaan, deed het in de Ronde van San Luis.

Dat Gaviria werkelijk uit het niets komt, beaamt Maarten Ducrot. De NOS-commentator had tot deze week ook nog nooit van de jonge renner gehoord. "Maar hij is écht sneller dan Cavendish en de andere jongens. Je ziet ze kijken: wie is die vogel? Nou, nu weten ze het..."

Cavendish: "Hij is heel erg snel en kan dat lang volhouden, omdat hij van de baan komt", aldus de Brit, die 25 etappes in de Tour de France won. "De sprint van zo'n grote afstand aangaan, dat is typisch iets voor baanwielrenners. Erg indrukwekkend."

Wereldkampioen junioren

Gaviria brak in 2012 door. Op de baan werd hij bij de junioren wereldkampioen op de onderdelen omnium en madison en op de weg Colombiaans kampioen tijdrijden, ook bij de junioren. Op de baan bleef hij winnen, maar op de weg viel er buiten de winst vorig jaar van de Pan-Amerikaanse kampioenschappen onder 23 jaar weinig te juichen.

"De clou is dat hij net uit het baanseizoen komt. Dus hij is in topvorm", verklaart Ducrot de verrassende zeges van Gaviria. "En Cavendish is al twee jaar niet meer onaantastbaar. Hij is minder snel en niet in vorm. Maar het blijft wel Cav. En Gaviria blijft tot twee keer toe ook Sacha Modolo voor, ook een grote sprinter."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Niet alleen sprinten

Gaviria heeft nog weinig gewonnen, toch is Ducrot onder de indruk van zijn titels. "Omdat hij ook tijdritkampioen is geweest en wegwedstrijden heeft gewonnen. Vergis je niet, hij is specialist in het omnium, daar moet je voor kunnen sprinten, maar verder is hij ook heel allround."

En nu? Kan Gaviria ook grotere wedstrijden winnen? "De snelheid heeft hij", gaat Ducrot verder. "De volgende stap is het Europese peloton en dat is heel andere koek. Bovendien, de renners kennen hem nu en zullen rekening met hem gaan houden."

Fernando Gaviria als baanwielrenner. Hier heeft hij bij wereldbekerwedstrijden in Londen het omnium gewonnen.

Gaviria trots op zeges

Ducrot kan geen genoeg krijgen van jonge renners die maling hebben aan de gevestigde orde. Vooral als het gaat om ploegen waarbij alles in het teken staat van één renner, zoals bij Etixx - Quick-Step met Cavendish. "Dat is een kwetsbaar systeem. Dat zeg ik al jaren. Saai om naar te kijken ook. Heerlijk, dat zo'n Gaviria er vol doorheen fietst."

Het laatste woord is aan Gaviria zelf: "Cavendish is de beste sprinter ter wereld en hem verslaan, dat vervult me met trots. Na de eerste rit had je nog kunnen zeggen dat het toeval was. Maar bij mijn tweede ritzege lette iedereen op me en toen won ik ook. Dat was een bevestiging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl