NOS Nieuws

'Woningcorporaties houden voordeel pensioenpremie zelf'

Bonden CNV en FNV lopen te hoop tegen de woningcorporaties. De corporaties geven de verlaging van de premieafdracht voor de pensioenen niet volledig door aan de werknemers, maar steken een deel in eigen zak. Ze houden ruim tweederde. Dat scheelt voor de werknemers zo'n 3 procent salaris.

De corporaties zijn lang niet de enigen die het voordeel niet volledig doorgeven aan de werknemer, maar de bonden vinden dat dat juist in deze sector wel zou moeten. "Het kabinet heeft deze maatregel bedoeld om de koopkracht te vergroten, niet om de vermogens van corporaties te spekken. Als het in deze sector al niet lukt om dat doel te bereiken, dan is het de vraag waar dat wel lukt", aldus Johannes Osinga, bestuurder bij CNV Vakmensen.

Cao

De vereniging van woningcorporaties Aedes wijst er in een reactie op dat ze zich gewoon houden aan de vorige cao in de sector en voor vroegpensioenen zelfs meer betalen.

In de cao is vastgelegd dat het grootste deel van de pensioenpremie door de werkgever bepaald wordt, vandaar dat de werkgever ook de meeste baat heeft bij het verlagen van de premie.

Maar de bonden vinden dat daarmee geen recht wordt gedaan aan de reden dat de pensioenpremies verlaagd zijn. "Het is volledig in strijd met het idee dat de lagere pensioenpremie ten goede moet komen aan de koopkracht van werknemers."

Onderhandelingen afgebroken

De bonden en corporaties liggen al langer overhoop. De cao-onderhandelingen zijn eind vorig jaar afgebroken.

Volgens de corporaties moeten de salarissen omlaag omdat ze niet marktconform zijn. De bonden willen juist na een paar jaar nullijn dat de werknemers er wat bijkrijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl