In december 2014 kwamen er 12.000 werklozen bij
NOS Nieuws

CBS: 12.000 werklozen erbij

De werkloosheid in Nederland stijgt weer. In de maand december nam het aantal werklozen toe met 12.000. In totaal zijn er nu 642.000 werklozen in ons land. Het werkloosheidspercentage blijft daardoor hangen rond de 8,1 procent, meldt het CBS.

De werkloosheid was in de vorige drie maanden vrijwel niet veranderd. In de zomer daalde de werkloosheid nog flink. De stijging van de werkloosheid komt doordat er niet meer banen bij zijn gekomen in december, terwijl wel meer mensen een baan zochten.

"Forse tegenvaller"

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt de stijging van de werkloosheid een forse tegenvaller, omdat maanden ervoor de werkloosheid gelijk bleef of juist daalde. "De bestrijding van de werkloosheid is en blijft topprioriteit", zegt hij in een reactie.

"We werken samen met werkgevers en vakbonden om zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden of te krijgen. Ik roep werkgevers en vakbonden op met slimme plannen te komen om ervoor te zorgen dat mensen makkelijker aan de slag kunnen."

Asscher meldt verder dat het CPB verwacht dat de werkloosheid in 2015 wel weer afneemt.

CBS: 12.000 werklozen erbij

Fiets van de zaak

Het CBS kwam vandaag met meer cijfers, zoals het consumentenvertrouwen, -bestedingen en de investeringen van overheid en bedrijven.

Nederlanders blijven voorzichtig met bestedingen. Mensen kochten wel meer huishoudelijke apparaten en woninginrichting. Ook werden, net als in oktober, meer fietsen gekocht dan een jaar geleden. Dat hangt samen met de eindejaarsrun op de voordelige fiets van de zaak.

Het consumentenvertrouwen steeg in januari heel licht ten opzichte van de maand ervoor, maar somberaars hebben nog steeds de overhand. Wel zijn mensen iets minder negatief over de economie.

Minder computers

Tot slot nog een soort bestedingen maar dan die van overheid en bedrijven: de investeringen. Die namen in november iets af, met 0,4 procent. Er werden minder auto’s verkocht, dat kwam vooral door de aanscherping van fiscale regels.

Ook investeringen in infrastructuur bleven achter. En bedrijven kochten minder nieuwe computers. Wel werd iets meer gebouwd. De daling is een terugval ten opzichte van de maand oktober, toen steeg het aantal investeringen nog met vijf procent.

Investeringen lieten de voorbije maanden een grillig beeld zien van groei en krimp. Vooral de bouw en belastingmaatregelen zijn debet aan dat op en neer golven.

Haperen

De cijfers over de werkloosheid, investeringen en consumenten laten zien dat het beeld van de economie nog weinig florissant is.

"De economie stottert", zegt NOS economieredacteur André Meinema. "Zowel bedrijven als consumenten zijn voorzichtig en aarzelend over de richting, winst en inkomen en dat zie je terug in terughoudend in investeringen, bestedingen en de toch weer oplopende werkloosheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl