Viktor An tijdens de Spelen in Sotsji

Viktor An: de Eric Heiden van het shorttrack

Hij is een fenomeen in zijn sport. "De Eric Heiden van het shorttrack", vergelijkt de Nederlandse bondscoach Jeroen Otter Viktor An met de Amerikaanse schaatslegende uit vervlogen tijden.

Heiden won als langebaanschaatser bij de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid alle afstanden. Shorttracker An was, eerst als Zuid-Koreaan en later als Rus, goed voor zes gouden medailles bij de Spelen van Turijn (2006) en Sotsji (2014).

Hij is een soort roofdier, durft te wachten tot de laatste bocht. Soms vraag je je af of hij wel emoties kent.

Jeroen Otter, bondscoach van de Nederlandse shorttrackploeg

Geen contact

De 29-jarige An is gearriveerd in Dordrecht, met de Russische delegatie. Contact was er niet. "We zeggen alleen 'hoi' tegen elkaar", vertelt Sjinkie Knegt, die komend weekeinde bij de Europese kampioenschappen als zijn grootste concurrent wordt beschouwd. "Volgens mij heeft hij met niemand contact. Meestal is zijn vriendin erbij, verder zie ik hem met niemand praten."

An nam als 16-jarige in 2002 al deel aan de Spelen van Salt Lake City, nog zonder succes. "Maar je zag meteen dat er een wonderkind op het ijs stond", herinnert Otter zich. "Technisch is hij een fenomeen. Het is de efficiency in zijn slagen en de variëteit in de lijnen die hij kan rijden. Hij slingert continu, je hebt geen idee welke kant hij opgaat."

Sjinkie Knegt reageert op Viktor Ahn, die hem vorig jaar bij de EK in Dresden in de slotfase van de estafettefinale aftroeft

Conflict

In 2006 won hij, toen nog als Ahn Hyun-soo, olympisch goud op de 1.000 meter, 1.500 meter en de aflossing. De vedette raakte in conflict met de bond van zijn land en werd in 2011 met het oog op Sotsji door de Russen overgehaald voor dat land te kiezen.

Bij de Spelen werd hij als Viktor An de held van het thuispubliek met overwinningen op de 500 en 1000 meter en op de aflossing. Otter: "Behalve zijn supertalent heeft hij als voordeel gehad dat hij heel vroeg met hele sterke concurrentie te maken had in Korea. En hij draagt nu een enorme ervaring met zich mee. Hij is een soort roofdier, durft te wachten tot de laatste bocht. Soms vraag je je af of hij wel emoties kent."

2014: An snelt naar olympische titel nr. vijf en zes

Concurrent

Knegt is geen man die zich druk maakt om een concurrent. "Ik heb geen idee hoe hij ervoor staat. We hebben hem deze winter maar twee keer bij een World Cup gezien", vertelt de Fries die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld oud-collega Niels Kerstholt, nooit video's van tegenstanders bekijkt.

"Niels kon er dagen naar kijken. Ik heb nog nooit een video van An gezien. Ik zie hem ook niet als een voorbeeld. Kopiëren heeft toch geen zin. Het is knap wat hij heeft gepresteerd, maar voor mij is hij gewoon een concurrent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl