Een pro-IS-demonstratie in Den Haag, in juli 2014
NOS Nieuws

Burgemeesters: bundel krachten bij aanpak radicalen

Burgemeesters worstelen met de aanpak van radicalen in hun gemeenten. Voorzitter Schneiders van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zegt tegen de NOS dat er geen kant-en-klare actieprogramma's op de plank liggen en dat gemeenten er nu "het beste" van maken.

Schneiders, die burgemeester van Haarlem is, wil dat beschikbare kennis over de aanpak van radicaliserende jongeren beter wordt gedeeld. Dat gebeurt nu te weinig, zegt hij. "We moeten de krachten bundelen en ervaring bij elkaar brengen."

Schneiders: aanpak moet beter

Het Genootschap ziet ook een rol weggelegd voor het Rijk. Dat zou onder meer informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid beschikbaar moeten stellen. "Pas dan kunnen we zorgen dat er goede programma's komen", aldus Schneiders. Ook wil hij een beroep doen op de kennis van gedragsdeskundigen.

'Naar bevind van zaken'

Volgens Schneiders handelen te veel gemeenten nu "naar bevind van zaken". "Er is wel collegiale consultatie." zegt hij, "maar het blijft lastige materie."

De voorzitter van het Genootschap vindt het wel goed dat burgemeesters primair verantwoordelijk zijn voor de aanpak van radicalen. Hij benadrukt dat de gemeente dicht bij de bevolking staat en vaak als eerste signalen krijgt over radicalisering.

Binnenkort gaan de burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de tafel om te kijken hoe kennis beter kan worden gedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl