Historische dag voor de ECB
Een historische dag voor de Europese Centrale Bank. Vanmiddag maakt bankpresident Mario Draghi bekend of de ECB de Europese economie gaat stimuleren door het opkopen van staatsobligaties. Het zou voor het eerst zijn dat de centrale bank overgaat tot het systematisch en in zulke hoeveelheden opkopen van staatsleningen.
Het opkoopprogramma, genaamd QE (Quantitative Easing), houdt in dat de ECB euro's in de eurozone pompt door staatsleningen op te kopen van banken of financiële instellingen. Geruchten over de omvang gaan van 500 tot 1200 miljard euro.
Volgens de Financial Times zou de 25-koppige raad van bestuur van de ECB gisteravond gediscussieerd hebben over een plan om per maand ruwweg voor 50 miljard euro op te kopen gedurende 1 tot 2 jaar.
In ruil voor dat schuldpapier krijgen banken geld om op hun beurt weer meer leningen te verstrekken. Dat moet de economie een boost geven en de inflatie laten stijgen naar het normale en gewenste niveau van richting de twee procent. Ook zal door de toename van euro's de euro goedkoper worden ten opzichte van andere valuta, wat goed is voor de export.
Voor- en tegenstanders
Vooral Zuid-Europese landen juichen de maatregel toe. Landen met bovengemiddelde staatsschulden, zoals Griekenland, Spanje en Italië, kunnen met meer geld en een lagere rente schulden blijven aflossen ondanks economische krimp.
Eurolanden die er beter voor staan en minder staatsschulden hebben, zijn niet blij met het plan van Draghi. Zij zijn bang dat zij de risico's moeten dragen voor de zwakkere eurolanden. Menig politicus uit Duitsland en Nederland vindt dat het overnemen van overheidsschulden geen taak is voor de ECB.
Minister Dijsselbloem van Financiën benadrukt dat de ECB onafhankelijk is en dat zij dit besluit zonder bemoeienis van politici mag nemen.
De persconferentie van de ECB wordt vanaf 14.30 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO Nieuws.