Legida-aanhangers dragen een portret van kanselier Merkel met een hoofddoek
NOS Nieuws

Opkomst anti-islam demo Leipzig valt tegen

Niet de verwachte 40.000, maar 15.000 Legida-aanhangers hebben in het centrum van Leipzig gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van moslims in Duitsland. Het aantal tegenstanders van Legida (Leipzig tegen de Islamisering van het Westen) overtrof met een opkomst van 20.000 de voorstanders, meldt de stad Leipzig.

Vanmiddag werd nog rekening gehouden met 100.000 betogers: naast de Legida-demonstranten zo'n 60.000 tegenstanders.

Licht gewond

Aan het eind van de demonstratie waren er enkele kleine botsingen waarbij mensen licht gewond raakten. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Vaststaat dat sommige demonstranten zich tegen de pers keerden. Van een fotograaf werd de apparatuur vernield.

In totaal waren 4000 politieagenten op straat om de orde te bewaken. Daarmee was het de grootste politie-inzet in Leipzig sinds de val van de Muur in 1989.

Winkels dicht

Veel winkeleigenaren in het stadscentrum hadden vanavond uit voorzorg hun zaken eerder gesloten.

Politieagenten die bij het treinstation de orde moesten bewaren, werden bekogeld met flessen en vuurwerk. In de namiddag werd tot twee keer toe geprobeerd om door brandstichting het treinverkeer tussen Leipzig en Dresden te hinderen.

Dresden

In Dresden kon de met Legida verwante Pegida-beweging maandag niet de wekelijkse anti-moslimmars houden. De voorman van Pegida, Lutz Bachmann, zou bedreigingen van moslimextremisten hebben ontvangen.

Bachmann is vanmiddag afgetreden als leider van de organisatie, onder meer omdat hij een foto van zichzelf als Hitler op Facebook had geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl