De Israëlische premier Netanyahu
NOS Nieuws

Uitnodiging aan Netanyahu leidt tot rel in VS

In de VS is een uitnodiging van de Republikeinen aan de Israëlische premier Netanyahu om het land te bezoeken inzet geworden van een politieke rel.

Het overwegend Republikeinse Huis van Afgevaardigden heeft Netanyahu uitgenodigd zonder het Witte Huis daarin te betrekken. Het Witte Huis zegt dat het gebruikelijk is dat leiders van landen eerst met elkaar contact hebben over wederzijdse bezoeken. Het Huis van Afgevaardigden heeft de president in dit geval gepasseerd.

Iran

Het Huis van Afgevaardigden heeft Netanyahu gevraagd te spreken over onder meer de dreiging van Iran. Gisteren zei president Obama in zijn State of the Union dat hij een veto zal uitspreken als de sancties tegen Iran, vanwege het nucleaire programma, worden verzwaard. Netanyahu is een voorstander van uitbreiding van die sancties.

Volgens Israël heeft Netanyahu de uitnodiging aanvaard en wordt de mogelijkheid om tijdens het bezoek met Obama te spreken, onderzocht.

Verkiezingswinst

Het bezoek zou op 11 februari zijn, vijf weken voor de verkiezingen in Israël. De aanpak van buitenlandse dreiging is Netanyahu's belangrijkste verkiezingsthema. Het bezoek aan de VS zou zijn rechtse Likud-partij veel stemmen kunnen opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl