Porosjenko laat het wrakstuk met kogelgaten zien op het WEF.
NOS Nieuws

President Oekraïne toont Davos doorzeefde bus

Op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos heeft de Oekraïense president Porosjenko een doorzeefd wrakstuk getoond van de bus die onlangs door Oost-Oekraïense separatisten is aangevallen. In een gezelschap van politieke en economische kopstukken onderstreepte Porosjenko met het gele stuk metaal de "Russische agressie".

Bij de aanval op de bus kwamen vorige week dertien inzittenden, allen Oekraïense burgers, om.

De Russische president Poetin is niet aanwezig in Davos, hij heeft ministers en de zakelijke topfiguren naar het WEF gestuurd.

IMF-steun

Porosjenko kreeg in Davos steun van het IMF. Na een gesprek met de Oekraïense president maakte IMF-directeur Christine Lagarde bekend dat Oekraïne kan rekenen op meer en langduriger financiële steun.

Oekraïne moet in ruil daarvoor structurele economische en fiscale hervormingen doorvoeren, zei Lagarde.

NAVO ongerust

Intussen zijn er steeds meer Russische tanks en artillerie op Oekraïense bodem, meldde NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg in Brussel.

De NAVO neemt al maandenlang Russische troepen waar in Oekraïne, zei Stoltenberg, en er arriveert de laatste tijd steeds meer militair materieel. De NAVO-topman riep Rusland opnieuw op zich terug te trekken uit het buurland. Rusland ontkent elke militaire bemoeienis met Oekraïne.

Met het oog op het oplaaiende geweld rond Donetsk in Oost-Oekraïne is Porosjenko vervroegd uit Davos naar Kiev teruggekeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl