Lutz Bachmann

'Bachmann schold ook migranten uit'

De opgestapte Pegida-oprichter Lutz Bachmann is geen lieverdje. Hij is al verschillende keren veroordeeld voor inbraken, geweldpleging en drugsbezit. Hij staat binnenkort weer voor de rechter, omdat hij de alimentatie voor zijn zoon niet heeft betaald. En het Openbaar Ministerie start een vooronderzoek, vanwege de foto die Bachman van zichzelf als Adolf Hitler openbaar maakte.

Zijn positie was binnen Pegida al omstreden, zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. "Hij heeft wel iets uit te leggen. Niet alleen aan zijn Pegida-vrienden, maar ook aan het Openbaar Ministerie. Want het bleef niet bij die foto, waarvan hij overigens zegt dat het een geintje was."

"Hij schold ook migranten uit op Facebook voor 'Gelumpe', 'Dreckspack' en 'Viehzeug', in deze context misschien wel haatzaaiende termen: 'troep', 'vieze spast', 'vee'. Dat soort teksten heeft hij over immigranten en allochtonen gebezigd op zijn Facebookpagina in een chatgesprek dat uitgelekt is. Het is niet helemaal duidelijk of dat echt is. In elk geval is het Openbaar Ministerie een vooronderzoek tegen hem gestart om te kijken of hij strafrechtelijk kan worden vervolgd."

Was dit de spreekwoordelijke druppel of konden we hierop wachten?

"Ik denk een klein beetje van allebei. Die man heeft al een enorm strafblad, voor diefstal, geweldpleging en drugsbezit. Ik weet van het organisatieteam dat ze al langer bezig waren om hem naar de achtergrond te schuiven. En er zijn natuurlijk Duitse politici die altijd hebben gezegd: dit is een wolf in schaapskleren. Zij zien hierdoor nu hun gelijk bevestigd."

Levert het ook schade op voor het imago van Pegida?

"Zeker, Pegida begon net een beetje mainstream te worden. Ze gaven zelfs een persconferentie, dat hebben we in al die maanden dat ze actief zijn nog niet meegemaakt. De minister van Binnenlandse Zaken ging naar Dresden om met ze te praten en nu dus dit.

Er zijn allerlei mensen die zeggen: zie je wel, de wolf heeft zijn schaapskleren afgelegd. Of zoals de voorzitter van de SPD het zei: 'Wie zich uitgeeft voor Hitler is een idioot of een nazi, en iedereen moet goed nadenken of hij daar wel achteraan wil lopen.'"

Maandag mocht Pegida niet demonstreren, gaat dat komende maandag wel gebeuren?

"Sterker nog: er wordt vanavond gedemonstreerd in Leipzig. Daar gaat de zogenoemde Legida-beweging de straat op en de verwachting is dat het erg groot wordt. Er zijn maar liefst negentien tegendemonstraties aangemeld. De autoriteiten verwachten dat er in totaal 100.000 mensen de straat op kunnen gaan: 40.000 van Legida, 60.000 van de tegenstanders.

De binnenstad van Leipzig is afgesloten, bussen worden omgeleid, winkels zijn dicht en er is een enorme politiemacht op de been, de grootste in 25 jaar wordt hier gezegd. Ik ben heel benieuwd of deze nieuwe ontwikkelingen rondom die foto iets gaan betekenen voor de aanhangers van Pegida."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl