Team Brunel komt in de straat van Malakka steeds meer vervuiling tegen.

'We zeilen in een soep van plastic'

"Plastic, plastic, hout, plastic." Schipper Bouwe Bekking wijst naar het water. Het humeur van de ervaren zeezeiler is niet snel verstoord, maar nu staat zijn blik op onweer. Om de paar meter drijft een fles, een stuk piepschuim of ander afval. "Het maakt niet uit waar je wijst, het ligt overal."

In de Indische Oceaan viel het hem al op dat de oceaan op sommige plaatsen langzaam in een afvalberg verandert. In de Straat van Malakka is het nog veel erger, verzucht de schipper van Team Brunel op zijn blog. "Dit is niet grappig meer, het lijkt wel alsof iedereen gewoon alles er maar in gooit, het is een schande. Zelfs condooms, jazeker, in overvloed hier."

Plastic in de Oceaan

De boot die onder Nederlandse vlag meevaart in de Volvo Ocean Race is onderweg van Abu Dhabi naar Sanya in de derde etappe. De Straat van Malakka vormt een extra uitdaging, door het drukke verkeer van vissersboten en vrachtschepen. Het vuil vormt ook een direct probleem voor de zeilers.

Niet alleen omdat stukken plastic aan de boot blijven hangen en daarmee de snelheid verminderen, ook voor de gezondheid van de zeilers is het een risico. "Ik kan alleen maar denken aan alles wat we niet zien zoals menselijke uitwerpselen en miljoenen bacteriën."

Vergeet de politici. Laten we bij onszelf beginnen.

Bouwe Bekking

Het schip van Team Brunel heeft een watermaker aan boord die het zoute water zuivert en fris laat smaken. Maar Bekking is er niet gerust op.

"Ik denk er zelfs aan om niet te drinken totdat we voorbij Singapore zijn, op open zee. Afwassen in het zoute water zal ik voorlopig zeker niet doen. Waarom zou ik zo'n risico nemen?"

Opruimen

Bekking prijst de kleine projecten om de zee op te ruimen, het opvissen van afval uit zee en van het strand. Van de politiek verwacht hij niet veel.

"Politici doen altijd veel beloftes, we weten wat daarvan komt. Laten we allemaal bij onszelf beginnen, in de rivieren in ons eigen land bijvoorbeeld. Of nog simpeler: pak afval op dat je ziet liggen op straat en gooi het in de afvalbak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl