De meeste beperkingen vervallen
NOS Nieuws

Ophokplicht blijft, andere maatregelen opgeheven

Bijna alle maatregelen tegen vogelgriep worden opgeheven. Staatssecretaris Dijksma zei in de Tweede Kamer dat alleen de ophokplicht nog in stand blijft. Dat betekent dat het pluimvee binnen moet blijven.

Sinds half november waren er verschillende gevallen van vogelgriep in Nederland, maar de laatste anderhalve maand is de ziekte nergens in Nederland meer uitgebroken. Eind vorig jaar waren er al allerlei maatregelen versoepeld.

Middernacht

Volgens de veterinair deskundigen is het overgrote deel van de beperkingen niet meer nodig. Dat betekent bijvoorbeeld dat vrachtwagens die eieren of pluimvee komen ophalen per rit weer meer dan één bedrijf mogen aandoen en dat ze ook niet na elke rit meer hoeven te worden ontsmet. De opheffing van de beperkingen gaat in om middernacht.

Volgens Dijksma hebben de bedrijven in de sector beloofd dat ze elkaar zullen houden aan de kwaliteitsnormen. Dat betekent dat ze strenge normen in acht nemen op het gebied van hygiëne.

De griep is waarschijnlijk door trekvogels overgebracht. Omdat die nog in in Nederland zijn, blijft de ophokplicht nog wel bestaan.

Dijksma heft maatregelen op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl