De afgelopen dagen laaide het geweld in Oost-Oekraïne weer op
NOS Nieuws

Oekraïne breidt strijdkrachten uit

Het Oekraïense leger breidt uit. Premier Jatsenjoek bereidt een wet voor die het mogelijk maakt om 68.000 nieuwe mensen aan te nemen.

In totaal bestaan de Oekraïense strijdkrachten straks uit 250.000 mensen. 204.000 van hen zijn militairen, de rest is ondersteunend personeel.

De afgelopen dagen laaide het geweld in Oost-Oekraïne weer op. Het Oekraïense leger en de separatisten bestoken elkaar met mortiergranaten en ander geschut. Rusland en Oekraïne bespreken de situatie vandaag in Berlijn.

Russische militairen

De verhoudingen staan op scherp na nieuwe beschuldigingen van Kiev. Gisteren zei Oekraïne dat Moskou wapens en militairen naar de regio heeft gestuurd, die Oekraïense troepen hebben aangevallen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov spreekt dat tegen. "Voordat je eist dat we stoppen, moet je met bewijs komen dat we het ook daadwerkelijk doen."

Wel geeft Lavrov toe dat de separatisten zich niet aan de afspraken houden die in september zijn gemaakt in Minsk. Hij zegt bij de gesprekken aan te sturen op een nieuwe, onmiddellijke wapenstilstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl