Obama tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor het Congres
NOS Nieuws

'Politieke impasse VS komende jaren alleen maar erger'

President Obama zal er niet voor terugdeinzen zijn veto in te zetten als een voorstel van het Congres hem niet bevalt. De Republikeinen daarentegen dreigen alle voorstellen van Obama weg te stemmen. "Wie dacht dat er de afgelopen jaren sprake was van een impasse en polarisatie in Washington, zal zien dat het de komende jaren alleen maar erger wordt", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Obama deed zijn uitspraak in de jaarlijkse toespraak tot het Congres, dat in meerderheid Republikeins is. Hij kwam daar op voor de middenklasse. Die moet volgens hem de komende tijd worden gesteund met maatregelen, zoals zwangerschapsverlof en ziekteverlof. Ook moeten de lonen omhoog.

"Hij daagde het Congres uit met voorstellen te komen die dat mogelijk maken", zegt Van der Horst. "Voorstellen die als muziek in de oren klinken voor de Democraten en de middenklasse, maar waarvan de Republikeinen gruwen."

Obama kan zijn voorstellen alleen financieren met een belastingverhoging voor de allerrijksten. En dat is dat iets waar de Republikeinen hyperallergisch voor zijn.

Correspondent Arjen van der Horst

Hier zit ook het probleem, zegt hij. "Obama kan zijn voorstellen alleen financieren met een belastingverhoging voor de allerrijksten. En dat is dat iets waar de Republikeinen hyperallergisch voor zijn." Volgens Van der Horst sprak Obama wel van eenheid, maar had hij een duidelijke boodschap voor de Republikeinen: als jullie me dwars zitten, dan zet ik mijn presidentiële veto in.

"Dat maakte dit een hele politieke speech die niet los te zien is van de Democratische verkiezingsnederlaag bij de tussentijdse verkiezingen van november", zegt Van der Horst. Toen veroverden de Republikeinen een meerderheid in de Senaat, en bleven Democratische kiezers voor een groot deel thuis. "Met deze boodschap probeert Obama zijn achterban weer aan te jagen met het oog op de presidentsverkiezingen volgend jaar."

Met deze boodschap probeert Obama zijn achterban weer aan te jagen met het oog op de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Correspondent Arjen van der Horst

Volgens Van der Horst probeerde de president de Democraten af te schilderen als een partij voor de middenklasse, terwijl hij de Republikeinen wegzette als een partij van de rijken. "Zo trekt hij duidelijke scheidslijnen voor de komende verkiezingen."

Ondanks de nederlaag bij de laatste verkiezingen, vond Van der Horst dit de meest optimistische en meest zelfverzekerde toespraak van Obama in zes jaar presidentschap. "Hij begon zijn toespraak wel met een sombere noot", zegt Van der Horst. De president sprak over de economische recessie, terroristische aanslagen en de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Maar Obama benadrukte ook dat de Amerikaanse economie er in geen jaren zo goed voor stond. "De schaduw van de crisis ligt achter ons, het land staat er sterk voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl