Contactloos betalen gebeurt steeds vaker
NOS Nieuws

Vorig jaar 2.913.000.000 keer gepind

Consumenten pinnen vaker dan ooit. Vorig jaar werd het recordaantal pinbetalingen opnieuw gebroken. Het aantal pinbetalingen steeg met bijna 10 procent, het aantal betalingen met iDeal nam met een kwart toe. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland.

In totaal is er vorig jaar 2,913 miljard keer gepind.

Contactloos betalen

Ook contactloos betalen wint aan populariteit. De nieuwe manier van betalen werd begin 2014 geïntroduceerd. Sindsdien werden bijna 8,3 miljoen aankopen contactloos gepind.

Met een contactloze betaalpas kunnen kleine betalingen tot 25 euro worden gedaan door de pas dicht bij een betaalautomaat te houden. Een pincode intoetsen is niet meer nodig. Toch is het nog niet overal mogelijk om op deze manier te betalen, slechts 1 op de 6 betaalautomaten is hiervoor geschikt.

Ondertussen vervangen banken massaal hun passen voor nieuwe passen die geschikt zijn voor contactloos betalen. ABN Amro laat weten komend jaar alle zes miljoen passen te hebben vervangen. ING gaat ervan uit eind 2015 tussen 85 en 90 procent van de passen te hebben omgewisseld. De Rabobank begint pas volgende maand met het vervangen van de passen.

Tablets

Mensen gebruiken hun pinpas ook steeds vaker voor het betalen van kleine aankopen. Eén op de drie pinbetalingen is voor een bedrag tussen de 0 en 10 euro. Het aantal pinbetalingen in dit segment steeg met 17,9 procent.

Tablets en smartphones zorgen ervoor dat klanten meer gebruik maken van iDeal. Vorig jaar werd 180,2 miljoen keer met iDeal afgerekend, een stijging van 26,4 procent ten opzichte van 2013.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl