Het provinciehuis van Limburg in Maastricht
NOS Nieuws

'Vooral verzuim Statenleden Limburg'

Politici verschijnen vaak niet bij verplichte vergaderingen van de Provinciale Staten. Sinds de verkiezingen in 2011 werd er in totaal 472 keer vergaderd. Ruim 1200 keer waren Statenleden niet bij een vergadering, schrijft De Telegraaf op basis van eigen onderzoek.

De provincies met het hoogste verzuim zijn Noord-Holland en Limburg. In Limburg komt gemiddeld ruim 9 procent niet naar een vergadering, in Noord-Holland 8,7 procent. Dat komt neer op vier tot vijf Statenleden per bijeenkomst.

Afgesplitst

De commissaris van de koning in Noord-Holland, Johan Remkes, ergert zich dood aan de cijfers, schrijft de krant. "De Statenleden die hoog scoren, zijn binnengekomen op de PVV-lijst, en hebben zich later afgesplitst. Van een van hen hebben we al tijden überhaupt niets gehoord", zegt hij. Maar hij zegt ook dat Statenleden vanuit hun hoofdberoep geregeld verplichtingen hebben.

Limburg vindt de cijfers niet zorgwekkend. "De leden hebben geen flauwekulredenen aangedragen", zegt gouverneur Theo Bovens over het verzuim.

Een oorzaak is volgens Bovens dat er in Limburg vaak niet op een vaste dag wordt vergaderd. Vanwege de vele onderwerpen wordt soms kort van tevoren besloten om een dag eerder te beginnen met een vergadering.

De volgende verkiezingen voor Provinciale Staten zijn op 18 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl