Dominic Ongwen zit in een cel in Scheveningen
NOS Nieuws

Ugandese strijdheer Ongwen in Scheveningse cel

De Ugandese rebellencommandant Dominic Ongwen is vannacht in Nederland aangekomen. Hij zal zich voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten verantwoorden voor oorlogsmisdaden.

Ongwen gaf zichzelf deze maand aan in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij was een van de belangrijkste militairen van het Verzetsleger van de Heer (LRA). Hij zou zich als commandant schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, moord, plundering en slavenhandel. In 2005 werd hij daarvoor aangeklaagd door het Strafhof.

Het LRA, een christelijke terreurgroep, werd eind jaren tachtig opgericht door Joseph Kony, die voortvluchtig is en ook wordt gezocht door het Strafhof. Bij de strijd van het LRA zijn tienduizenden mensen om het leven gekomen en zo'n twee miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Het LRA heeft duizenden kinderen ontvoerd en hen ingezet als kindsoldaten of seksslaven. De groepering telt nog zo'n 500 strijders die zich ophouden in een gebied in Noordoost-Congo, Zuid-Sudan en de CAR.

Beelden aankomst commandant Ongwen

Ongwen kwam rond 02.00 uur vannacht aan op Rotterdam The Hague Airport en is van daaruit overgebracht naar een cel in Scheveningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl