Singapore
NOS Voetbal

'Probleem en oplossing matchfixing liggen in Azië'

Ze wisten het niet, ze zagen het niet en sommigen geloven het ook niet. De spelers en trainers van Willem II werden zaterdag verrast door het nieuws in De Volkskrant, dat de club in het seizoen 2009-2010 betrokken zou zijn bij matchfixing.

Declan Hill, onderzoeksjournalist uit Canada en schrijver van onder meer het boek 'The Fix', kijkt niet meer op van berichten over omkoping rond voetbalwedstrijden in Europa. In 2009 waarschuwde hij de KNVB en de KBVB (de Belgische voetbalbond) al dat er wedstrijden gekocht zouden zijn door criminelen.

Activiteiten

Hill wil niet uitweiden of Willem II destijds één van de genoemde clubs in zijn onderzoek was. "Er werden verschillende clubs genoemd door bookmakers, dat er sprake was van activiteiten rond matchfixing was duidelijk."

Het is volgens Hill ook niet interessant wie of welke clubs er bij zijn betrokken. Het gaat om de criminele organisaties in met name Singapore en Maleisië. "Daar zitten de matchfixers. Ze reizen over de hele wereld om wedstrijden te kopen. Iemand moet tegen hen zeggen 'jullie criminelen moeten niet naar onze landen komen'."

Lef

Hill geldt als een autoriteit op het gebied van voetbal en omkoping. Hij doet, net als vijf jaar geleden, een beroep op politici. In Nederland, in Engeland, in Straatsburg. "Iemand moet het lef hebben om te zeggen dat het probleem niet in Europa ligt. Aziatische matchfixers komen naar ons land toe en Aziatische landen moeten hen stoppen."

De Canadese journalist pleit ook voor onafhankelijke anti-corruptie organisatie, vergelijkbaar met het Wereldantidopingagentschap WADA.

Druk uitoefenen

Een aantal jaren geleden kaartte Hill de problemen rond matchfixing al aan in Nederland en België. Nederland pakte dat serieus op, de Belgen niet. "Zodra ik daar begon over corruptie ging de kop in het zand. Maar ik was het niet eens met de aanpak van de Nederlanders. Zij wilden commissies met allerlei professoren er in oprichten, maar op die manier bestrijd je het probleem niet. Je moet druk uitoefenen op Singapore en Maleisië om de verantwoordelijken in hun land te laten arresteren."

Het is gevaarlijk geld uit Azië te accepteren zolang het probleem van matchfixing nog niet is opgelost

Declan Hill, onderzoeksjournalist

Dan Tan

Dan moet er uiteraard bewijs van matchfixing worden geleverd. Een makkie, volgens Hill. "We hebben foto's van hen, we weten welke netwerken het zijn. Je valt van verbazing van je stoel als je ziet hoe makkelijk je aan bewijs kunt komen. Er zijn ook wel mensen gevangen genomen, maar ze zijn nooit berecht."

Hill noemt Dan Tan uit Singapore als voorbeeld. "Als ze tegen hem een zaak beginnen, wordt er heel veel duidelijk. Als Nederland het serieus neemt, dient het een verzoek in om met hem te spreken."

Financiers

Er zijn de laatste tijd veel berichten over Chinese zakenmensen die clubs in Europa over willen nemen. ADO Den Haag is een voorbeeld en ook voor Atlético Madrid zou zich een rijke Chinees hebben gemeld.

Hill waarschuwt: "Het is onverstandig. Doordat de criminelen nooit zijn berecht, zijn alle netwerken nog intact. Het is niet duidelijk wie de financiers daarvan zijn. Het is dus heel gevaarlijk om geld uit Azië te accepteren zolang we het probleem van matchfixing nog niet hebben opgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl