Houthi-rebellen in de buurt van het presidentieel paleis
NOS Nieuws

Veiligheidsraad roept op tot bestand in Jemen

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft opgeroepen tot een onmiddellijk bestand in Jemen. Hij deed dat na een besloten zitting van de Veiligheidsraad over de chaotische toestand in het land. Groot-Brittannië had om de zitting gevraagd.

De leden van de Veiligheidsraad kregen informatie van de speciale gezant voor Jemen, die nu in Qatar is en later vandaag naar Jemen zou doorreizen.

De Britse VN-ambassadeur Grant zei dat de situatie in Jemen sinds zondag aanmerkelijk is verslechterd. Ban Ki-moon vraagt de regering en de rebellen in Jemen hun geschillen via onderhandelingen op te lossen.

'Vijandigheden onmiddellijk staken'

Houthi's

In het land staan onder anderen de Houthi's tegenover de regering. Die sjiitische Houthi-rebellen hebben sinds september de hoofdstad Sanaa en het noorden van het land in handen.

De gevechten in Sanaa van de laatste dagen in Sanaa worden de hevigste van de laatste maanden genoemd. Daarbij zijn tientallen doden gevallen. Vandaag namen de rebellen het presidentieel paleis in en beschoten ze de ambtswoning van de president, die daarbij ongedeerd bleef.

De rebellen zelf spreken tegen dat ze het paleis hebben ingenomen. Zij zeggen dat ze het wapenarsenaal in het paleis bewaken, om te voorkomen dat de wapens in handen vallen van kwaadwillenden. De president is niet in gevaar, zegt een woordvoerder van de Houthi's.

Conflict

Het conflict in Jemen lijkt zich toe te spitsen op de zeggenschap die de Houthi's in de regering opeisen. Om hun eisen kracht bij te zetten hebben de rebellen de stafchef van president Hadi gevangengenomen. In Jemen is een commissie bezig de lijnen uit te zetten voor een nieuwe staatsvorm in Jemen. De Houthi's eisen vermoedelijk dat hun machtspositie bevestigd wordt.

President Hadi is een bondgenoot van de Verenigde Staten. Als zijn positie verzwakt wordt, kan dat gevolgen hebben voor de strijd tegen de terreurbeweging al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, een van de gevaarlijkste terreurnetwerken.

Van de Houthi's wordt gezegd dat ze gesteund worden door Iran, en dat de afgezette president Saleh van Jemen hun bondgenoot is. Saleh was bijna 30 jaar aan de macht en moest in 2011 het veld ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl