Magnus Carlsen tijdens zijn openingspartij op het Tata Steel-toernooi tegen Anish Giri
NOS Sport

Carlsen boekt zesde zege op rij

De Noorse schaker Magnus Carlsen heeft dinsdag in Wijk aan Zee zijn zesde opeenvolgende overwinning behaald tijdens Tata Steel schaaktoernooi. De wereldkampioen versloeg met de witte stukken Teimour Radjabov uit Azerbeidzjan.

Carlsen gaat met zeven punten uit negen ronden nog steeds aan de leiding. De 24-jarige grootmeester won nog nooit eerder zes keer op rij op een mondiaal toptoernooi.

"Het was een vreemde partij", zei Carlsen na afloop. "Op een goed moment begreep ik zelf de stelling niet meer. Gelukkig raakte Radjabov aan het einde in tijdnood en kreeg ik het initiatief in handen."

"Zo gaat dat. Als je veel partijen wint, dan gaat je score voor je spelen. Je tegenstanders raken geïntimideerd", aldus Carlsen.

De Amerikaan Wesley So speelde remise tegen de Fransman Maxime Vachier-Lagrave. Daardoor belandden de twee achtervolgers van Carlsen op zes punten.

De Chinees Liren Ding verloor met zwart van de Nederlander Anish Giri. De Aziatische grootmeester bleef daardoor op 5,5 punten staan, evenveel als Vasil Ivantsjoek uit Oekraïne. Giri klom naar de zesde plaats, met vijf punten.

Loek van Wely kwam na een lange partij met zwart remise overeen met Ivan Saric uit Kroatië. Van Wely heeft nu 2,5 punten en staat daarmee nog steeds op de dertiende en voorlaatste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl