Onderzoek naar bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken
NOS Nieuws

EU financiert databank ziekteverwekkers

Er komt een databank van ziekteverwekkers die door alle deskundigen op de wereld kan worden bezocht. Het gaat om bacteriën, virussen en schimmels. Met nieuwe technieken worden de genen van ziekteverwekkers in kaart gebracht. Verder wordt alle kennis over de eigenschappen van de ziekteverwekkers in de databank opgenomen.

Ook kennis van overdraagbaarheid van virussen en bacteriën van dier op mens is in de databank te vinden. Net als informatie over behandelmogelijkheden en maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen.

De Europese Commissie heeft daarvoor twintig miljoen euro gegeven aan een samenwerkingsverband van 28 instituten onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam en de Technische Universiteit in Kopenhagen.

Actueel

Door de databank komt de meest actuele kennis over infectieziekten voor artsen en wetenschappers in de hele wereld permanent beschikbaar. Dat is belangrijk omdat infectieziekten zich steeds sneller over de wereld kunnen verspreiden door het toenemende reizigersverkeer en de groeiende handel in voedsel en dieren.

De ebola-uitbraak in West-Afrika illustreert het belang van snelle herkenning en indamming van een ziekteverwekker. Waarschijnlijk was de eerste ebola-besmetting al in december 2013 in Guinee, maar het duurde nog maanden voordat men besefte dat er een uitbraak was van ebola.

Nederlandse inbreng

Binnen de databank, die COMPARE gaat heten, werken artsen, dierenartsen, virologen, microbiologen, epidemiologen en bio-informatici samen. Behalve het Erasmus MC werken in Nederland ook het AMC, het RIVM en het onderzoeksinstituut Artemis Wildlife Health mee.

Marion Koopmans, hoofd virologie van het Erasmus MC leidt het project samen met haar Deense collega Frank Möller Aarestrup.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl