NOS Nieuws

OM: zaak-Van Rey gaat om vriendjespolitiek en intimidatie

OM: cultuur Van Rey past niet in Nederland

Het Openbaar Ministerie vindt dat de zaak tegen Jos van Rey een illustratie is van een bestuurscultuur die niet past in Nederland. Vandaag begon de rechtszaak tegen de Roermondse politicus met een regiezitting.

"Het is een cultuur van vriendjespolitiek en subtiele intimidatie", zei officier Anja Janssen. "Het is die bestuurscultuur die hier terechtstaat en waarover het OM nu een oordeel vraagt."

Van Rey wordt verdacht van corruptie, verkiezingsfraude en het witwassen van 175.000 euro. Ook zou hij zijn ambtsgeheim hebben geschonden door informatie te lekken uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond.

Verdachten niet in rechtszaal

Van Rey was niet naar de rechtbank in Rotterdam gekomen. Hij wacht liever op de inhoudelijke behandeling, zei zijn advocaat. Zij diende een verzoek in om het OM niet-ontvankelijk te verklaren, maar dat wees de rechtbank af.

Ook de twee andere verdachten waren niet komen opdagen: projectontwikkelaar Piet van Pol en oud-wethouder Tilman Schreurs. Volgens de aanklacht heeft Van Rey, die goed bevriend was met Van Pol, zich door hem laten omkopen. Ook Schreurs zou zich door Van Pol hebben laten fêteren in ruil voor wederdiensten.

Getuigen

De verdediging wil meer dan honderd getuigen oproepen, onder wie staatssecretaris Teeven en minister Opstelten. Het Openbaar Ministerie is vooralsnog akkoord met zeventien getuigen. Het gaat dan om wethouders van Roermond, een oud-burgemeester en verschillende ambtenaren.

De rechter deed een suggestie aan de advocaat van Van Rey om een top-5 te maken van meest gewenste getuigen. Morgen om 12.30 uur gaat de zaak verder en zal de verdediging zijn getuigenverzoeken verder toelichten. De rechtbank besluit volgende week of die verzoeken worden ingewilligd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl